„Acesta este momentul rușinii”, a afirmat Papa Francisc în audiența generală de miercuri, fără a folosi jumătăţi de măsură în comentariile pe care le-a făcut în legătură cu raportul dramatic privind abuzurile sexuale care au avut loc din 1950 şi până în prezent în Biserica franceză și care, aşa cum a adăugat, „sunt un număr considerabil”: în ultimii 70 de ani, 216.000 de persoane au fost abuzate de circa 3.000 de preoți și călugărițe, potrivit Il Corriere della Sera.

Papa FranciscFoto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

La finalul audienţei, în timpul saluturilor către credincioșii francofoni, Suveranul Pontif a explicat: „Doresc să exprim victimelor tristețea și durerea mea pentru traumele pe care le-au suferit și, de asemenea, rușinea mea, rușinea noastră, pentru mult prea lunga incapacitate a Bisericii de a-i pune în centrul preocupărilor sale, asigurându-i în acelaşi timp de rugăciunile mele”.

Suveranul Pontif a repetat: «Ție, Doamne, slava, nouă, rușinea. Îi încurajez pe episcopi, pe superiorii religioși și pe voi, dragi frați, să împărtășiți acest moment și să faceți în continuare toate eforturile pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Îmi exprim apropierea și sprijinul patern față de preoții din Franța în fața acestei încercări grele, dar salutare. Invit catolicii francezi să își asume toate responsabilitățile necesare pentru a se asigura că Biserica este o casă sigură pentru toți».

Datele despre pedofilia din Franța reies din raportul transmis în ultimele zile la Paris de Jean Marc Sauvè către Mons. Eric de Moulins-Beaufort, președintele Conferinței Episcopilor din Franța, și sorei Véronique Margron, președinta Conferinței religioase a bărbaților și femeilor din Franța.

Cea franceză este doar una dintre numeroasele conferințe episcopale care de ceva timp au însărcinat comisiile independente să investigheze cu transparență cazurile de pedofilie, în special acele cazuri de care biserica avea cunoştinţă și în care nu a intervenit. (Rador)