Majoritatea europenilor cred că SUA au intrat într-un nou război rece cu China (62%) și cu Rusia (59%), rivalii săi la nivel geopolitic, potrivit unui studiu realizat în 12 state membre ale blocului comunitar. UE ar fi parte a acestui nou conflict internațional, însă cei chestionați nu văd o implicare directă a țării lor.

Uniunea EuropeanaFoto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Studiul a fost realizat de Consiliul Europen pentru Relații Externe (ECFR).

Studiul vine în contextul în care ultimele zile au fost marcate de un scandal diplomatic ca urmare a deciziei SUA de a renunța la contractul cu Franța privind achiziționarea unor submarine în valoare de miliarde de dolari, în baza unui nou acord SUA-Marea Britanie-Australia, creând noi diviziuni între parteneri NATO.

În plus, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a intervenit în apărarea Franței, precizând că Washingtonul are de dat niște explicații.

Concluziile studiului

• Majoritatea cetățenilor europeni cred că un nou război rece cu China și Rusia a izbucnit, însă nu consideră, la modul general, că propria lor țară participă la acest conflict.

• Majoritatea cred că SUA sunt deja angajate în noile confruntări geopolitice și consideră că instituțiile Uniunii Europene sunt mai implicate în acest conflict decât propriile guverne din statele membre

• Într-o interpretare optimistă, această competiție între marile puteri este văzută ca fiind un motor pentru crearea unei politici externe autentice a Uniunii Europene. Într-o interpretare pesimistă, această situație este percepută ca un factor potențial de adâncire a fracturilor dintre Bruxelles, pe de-o parte, și capitalele statelor membre și cetățenii UE, pe de altă parte.

• Această diferență de poziționare ar putea indica faptul că nu există un consens la nivelul publicului european cu privire la viitorul dominat de o competiție tot mai acerbă între modelul democratic și autoritarism.

• Având în vedere riscurile, politicienii ar trebui să identifice modalități diferite, mai puțin ideologizate pentru a obține suportul publicului în favoarea unei alianțe transatlantice puternice, se mai arată în concluziile avansate de think tankul care a realizat studiul.

“Publicul european crede că asistăm la un nou război rece dar nu vor să aibă nimic de-a face cu acesta. Sondajul nostru relevă că un nou model de război rece riscă să îndepărteze votanții europeni”, a declarat Mark Leonard, coautor al studiului și director al ECFR, potrivit The Guardian.

Cu alte cuvinte, dacă Washington și Bruxelles se pregătesc pentru o luptă cu regimurile autocrate de la Beijing și Moscova, s-ar putea trezi că nu au un consens al societății care să îi sprijine în această bătălie.

În cele 12 state membre UE, 62% din respondenți cred că asistăm la un război rece între Sua și China, iar 59% văd o schismă similară între SUA și Rusia. Doar 15% din europeni consideră că propira țară este implicată într-un război rece cu China.

Procentul este semnificativ mai mare atunci când vine vorba despre conflictul cu Rusia -25%.

Statele în care populația consideră că nu se pune problema unui război rece între țara lor și China sau Rusia sunt: Ungaria (91%), Bulgaria (80%), Portugalia (79%) și Austria (78%). România nu a făcut parte din studiu.

Deși nu reprezintă o majoritate, este în creștere și procentul europenilor care cred că UE este în conflict cu China - 31%, și 44% cred că UE este în război rece cu Rusia lui Vladimir Putin.