Președintele Vladimir Putin a respins duminică ideea de a trimite persoane evacuate din Afganistan în țările din apropierea Rusiei, spunând că nu dorește „militanți care vin ca refugiați sub acoperire”, scriu agențiile de presă rusești, citate de Reuters și metro.us. Putin a criticat ideea unor țări occidentale de a evacua refugiații din Afganistan în țările vecine din Asia Centrală, în timp ce vizele lor în Statele Unite și Europa sunt încă analizate. „Înseamnă că pot fi trimiși fără vize către vecinii noștri, în timp ce Occidentul nu vrea să-i ia fără vize?”

Vladimir PutinFoto: Kremlin.ru

Statele Unite au purtat discuții secrete cu o serie de țări într-o încercare disperată de a obține acordul acestora pentru a găzdui temporar afgani care lucrau pentru guvernul SUA, a informat Reuters săptămâna trecută.

Putin a mai declarat că Rusia, care permite călătoriile fără vize pentru rezidenții țărilor din Asia Centrală ex-sovietică, se opune acestor discuții: „Nu vrem să apară aici refugiați sub acoperire care sunt de fapt militanți”, a spus Putin pentru TASS

În timp ce unele state occidentale s-au grăbit să evacueze oameni din Afganistan, Moscova a lăudat talibanii pentru restabilirea ordinii după preluarea țării.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că liderii talibani s-au ținut de promisiunile făcute până acum.

"Vedem declarațiile făcute de talibani cu privire la încetarea acțiunilor de luptă, amnistia pe care o acordă celor implicați în conflict și încercările de a deschide un dialog la nivel național ... toate se aplică", a spus el pentru RIA.