Președintele rus Vladimir Putin spune că mai sunt doar 15 kilometri de construit până la finalizarea gazoductului Nord Stream 2 care va transporta gaze naturale din Rusia în Germania, relatează Reuters.

Nord Stream 2Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Putin, care a vorbit la o conferință de presă după discuțiile cu Angela Merkel în timpul vizitei cancelarului la Moscova, a spus că Rusia intenționează să respecte pe deplin obligațiile privind tranzitul de gaze prin Ucraina.

În ciuda sancțiunilor SUA, Nord Stream 2 este aproape complet și întrebarea cheie este cum își va livra Rusia gazul către Europa odată cu expirarea unui acord de tranzit actual între Kiev și Moscova în 2024.

După ce s-a întâlnit vineri cu cancelarul german Angela Merkel la Kremlin, Putin a declarat că Rusia intenționează să își respecte pe deplin obligațiile privind tranzitul de gaze prin Ucraina.

El a spus că Moscova este gata să trimită gaz prin vecinul său chiar și după 2024, dar Rusia trebuie să înțeleagă mai întâi amploarea cererii pentru combustibilii săi fosili.

"Și pentru aceasta, trebuie să obținem un răspuns de la partenerii noștri europeni cu privire la cât de mult sunt gata să cumpere", a declarat Putin într-o conferință de presă. "Nu putem semna un contract de tranzit dacă nu avem contracte de aprovizionare cu consumatorii noștri din Europa."

Piața europeană a gazelor așteaptă cu nerăbdare Nord Stream 2, deoarece prețurile europene ale gazelor au atins niveluri record din cauza aprovizionării reduse cu gaze naturale lichefiate.

Ucraina s-a opus construirii Nord Stream 2, spunând că a fost motivată politic.

Secretarul de stat american Antony Blinken a numit luna aceasta un consilier de top în materie de securitate energetică pentru a lucra la măsuri vizând "reducerea riscurilor" reprezentate de gazoductul germano-rus Nord Stream 2.

Numirea diplomatului Amos Hochstein subliniază angajamentul administraţiei SUA de a preveni ca Rusia să îşi utilizeze furnizările de resurse energetice ca armă geopolitică, a declarat Blinken marţi într-un comunicat.

Citește și:

Nord Stream 2 s-ar putea dovedi a fi depășit, avertizează șeful Agenției germane de mediu

Merkel îl vizitează pe Vladimir Putin la final de carieră, la un an după episodul otrăvirii lui Navalnîi