Statele Unite au autorizat, în noaptea de joi până vineri, injectarea unei a treia doze de vaccin Pfizer sau Moderna împotriva Covid-19 pentru anumite persoane cu sistem imunitar slăbit, potrivit AFP.

Vaccinuri Moderna si PfizerFoto: Marcos del Mazo / Alamy / Alamy / Profimedia

Agenția SUA pentru medicamente (FDA) „este pe deplin conștientă de faptul că persoanele imunocompromise sunt în mod special expuse riscului de a contracta boli grave”, a declarat Janet Woodcock.

A treia doză poate fi administrată la cel puțin 28 de zile după a doua, persoanelor care au primit un transplant de organe sau celor cu „un nivel similar de imunosupresie”, a declarat agenția într-un comunicat.

În schimb, persoanele sănătoase „nu au nevoie de o doză suplimentară de vaccin Covid până în prezent”, a spus Woodcock.

Aproximativ 2,7% dintre adulții americani, sau 7 milioane de persoane, sunt imunocompromiși, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), agenția federală de sănătate publică din țară.

Această slăbiciune imunitară, de exemplu la pacienții cu cancer sau SIDA, poate proveni direct din probleme de sănătate, dar și din medicamentele pe care le iau pentru a le rezolva. Acesta este cazul beneficiarilor de transplant, care urmează tratamente menite să scadă apărarea imună pentru a evita respingerea organului transplantat.

La aceste persoane, răspunsul imun declanșat de vaccin este mai slab decât la persoanele sănătoase, ceea ce afectează eficacitatea acestuia.

Cu toate acestea, studiile au arătat că o a treia doză permite, în unele cazuri, creșterea protecției celor cu deficientă de imunitate împotriva Covid-19.