Creșterea prețurilor care a lovit portofelele consumatorilor americani a încetinit în iulie, dar Casa Albă este acum îngrijorată de creșterea continuă a prețurilor petrolului, acuzând OPEC că amenință recuperarea economică prin menținerea tarifelor ridicate, potrivit AFP.

CarburantiFoto: Michelin

Prețurile au crescut cu 0,5% în luna iulie, o creștere mai mică decât în luna iunie sau luna mai (0,9%), potrivit indicelui IPC publicat miercuri de Departamentul Muncii.

Aceste date oferă speranță, după patru luni de creștere bruscă, care a ridicat temerile unei spirale inflaționiste asemănătoare cu cea din anii 70 și 80.

Cu excepția prețurilor volatile la alimente și energie, încetinirea înregistrată luna trecută este chiar mai puternică, de la 0,9% la 0,3%.

"Inflația de bază începe să dea semne de moderație", a declarat Diane Swonk, economist pentru Grant Thornton.

Dar ea vede și „apariția variantei Delta, care ar putea reduce inflația în august” și „perturbă atât cererea, cât și oferta”.

Comparativ cu iulie 2020, inflația se stabilizează, dar rămâne ridicată, la 5,4%.

Prețul petrolului crește îngrijorător

Toate privirile sunt acum îndreptate spre petrol, atât de prețioase în Statele Unite, unde consumatorii sunt obișnuiți să plătească foarte puțin pentru a umple rezervorul impozantelor lor pick-up-uri.

Prețurile petrolului au crescut cu 41,2% din iulie 2020 și cu 2,3% din iunie.

Casa Albă a arătat cu degetul spre Organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații săi (OPEC +).

"Creșterea costurilor benzinei, dacă nu va fi controlată, ar putea dăuna recuperării globale în curs", a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

"Deși nu suntem membri ai OPEC, Statele Unite se vor adresa întotdeauna la partenerii săi internaționali pentru probleme importante care ne afectează afacerile economice și securitatea națională", a declarat el miercuri într-o declarație obținută de AFP.

"Există un deficit de aprovizionare la scară globală care a susținut prețurile (...) în creștere. OPEC trebuie să facă mai multe pentru a aduce mai mult petrol pe piață, dar evident că nu se grăbesc. Să facă acest lucru", a comentat John Kilduff, analist pentru Again Capital.