Coreea de Nord nu a răspuns marți după-amiază la apelul telefonic făcut zilnic din Coreea de Sud prin intermediul comunicațiilor militare, tăcerea venind la câteva ore după ce sora liderului de la Phenian a criticat dur Seulul și Washingtonul pentru exercițiile militare comune, transmite agenția Yonhap.

Legatura telefonica dintre cele doua CoreiFoto: Captura YouTube

Liniile de comunicație inter-coreene - ”firul” de legătură și canalele de comunicații militare din regiunile de graniță estice și nordice - erau operaționale dimineață, dar după-amiază (Coreea de Sud este cu 6 ore înaintea României) nu s-a răspuns la apeluri, au declarat oficiali din ministerele unificării și apărării din Coreea de Sud.

Ruperea canalului de legătură vine la doar două săptămâni după refacerea acestuia în urma unei întreruperi de un an și în condițiile în care Kim Yo-Jong a transmis marți un comunicat în care își exprimă ”adâncul regret” față de faptul că Sudul continuă exercițiile militare cu SUA, deși fusese avertizat că manevrele vor întuneca perspectivele relațiilor inter-coreene.

Legăturile telefonice au fost refăcute la sfârșitul lunii trecute după ce președintele Moon Jae-in și Kim Jong-un au convenit să îmbunătățească relațiile, în contextul unor progrese foarte reduse în privința negocierilor privind ambițiile nucleare ale Nordului.

Sora lui Kim Jong-Un, supărată pe atitudinea perfidă a Coreei de Sud

Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord coreean Kim Jong-Un, a denunţat marţi atitudinea "perfidă" a Seulului în contextul apropiatelor exerciţii militare comune între Coreea de Sud şi SUA, avertizând cele două ţări aliate că se vor confrunta cu ameninţări de securitate mult mai grave, relatează AFP și Agerpres.

În calitate de consilieri apropiat al fratelui său, Kim Yo Jong a catalogat drept "periculoase" exerciţiile desfăşurate de Seul şi Washington în această lună, considerate de către Phenian un fel de repetiţie a invadării Coreei de Nord.

"Profit de această oportunitate pentru a-mi exprima regretul profund faţă de comportamentul perfid al autorităţilor sud-coreene", a subliniat ea într-o declaraţie difuzată de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA.

Armatele sud-coreeană şi americană şi-au început marţi antrenamentul preliminar înaintea exerciţiilor lor anuale de vară de săptămâna viitoare.

Prin desfăşurarea acestor manevre militare, Seulul şi Washingtonul "se vor confrunta cu siguranţă cu ameninţări mult mai grave de securitate", a avertizat ea, adăugând că Nordul îşi va consolida capacităţile de apărare şi de lovituri preventive.

Aceste declaraţii făcute de Kim Yo Jong intervin în pofida unui dezgheţ neaşteptat în Peninsula Coreeană, favorizat de un schimb de scrisori personale între fratele său şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.