Conform datelor preliminare pentru perioada mai-iulie, în Bulgaria au fost 2,2 milioane de turiști. Aproape 1,5 milioane dintre aceștia au fost bulgari ce au preferat să-și petreacă vacanța în patrie. Aceasta este un procent cu 100% mai mare comparativ anul trecut, dar creșterea numărului de turiști din străinătate este mult mai mare - Republica Cehă aproximativ 300%, Polonia și România 200% . Aceste date au fost anunțate de ministrul bulgar al turismului, Stela Baltova, pentru Radio Horizont de la Sofia, potrivit Sega, potrivit Rador.

Sunny Beach, BulgariaFoto: Michal Gorski

„Dacă nu vor exista schimbări mari legate de situația epidemică, ne putem aștepta ca și luna august să fie o lună de succes pentru turismul bulgar”, a spus ministrul, subliniind că e nevoie de responsabilitate cu privire la respectarea măsurilor. „În cazul creșterii numărului de persoane infectate, două hoteluri de carantină au fost deja rezervate pentru turiști, persoane de contact ale celor infectați cu COVID-19. Unul pentru partea de nord și unul pentru partea de sud a litoralului bulgăresc al Mării Negre”, a spus ministrul. „Situația din acest an legată de turismul din Bulgaria poate fi o experiență bună, astfel încât anul viitor bulgarii să poată rămâne din nou acasă pentru odihnă”, a mai arătat ministrul interimar al turismului, dar a menționat că mai sunt multe de făcut pentru a atrage mai mulți turiști.

De exemplu, doar într-un singur loc pe litoralul bulgăresc al Mării Negre poate fi remarcat un afiș pe care scrie „personal 100% vaccinat”. Foarte curând vor pune același afiș pe un alt hotel și pe un tour operator. Acestea sunt decizii individuale, dar logica comercială indică faptul că turiștii preferă locurile în care toată lumea este vaccinată. "Ne gândim să încurajăm oamenii să se vaccineze cu ajutorul voucherelor", a spus ministrul interimar al turismului de la Sofia.

Ministrul Baltova a anunțat că, în cea mai recentă versiune a Planului Național pentru Redresare și Reziliență al Bulgariei, turismul este inclus cu mai multe investiții și programe.

Ministrul a subliniat că, dacă Bulgaria va continua să lucrăm în condițiile unei epidemii, are deja un plan operațional pentru evoluția situației, inclusiv în domeniul turismului, în cazul modificărilor situației epidemice. "Măsurile de sănătate trebuie să fie corelate cele socio-economice", a spus Baltova.