„Suntem atât de fericiți că ne-am întors”, exclamă Vicki Poulin cu un zâmbet la volan. După aproape un an și jumătate de închidere din cauza pandemiei, primii americani vaccinați au reușit să treacă luni frontiera terestră dintre Statele Unite și Canada, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am crezut că vor exista mai multe mașini pe drum, dar spre surprinderea mea, călătoria a mers foarte bine", a spus locuitorul din Queensbury din statul New York, care nu mai pusese piciorul în Quebec din martie 2020, când frontiera a fost închisă din cauza pandemiei.

La postul de frontieră Lacolle din estul țării, această redeschidere unidirecțională a frontierei nu atrage mulțimi. Primii călători așteaptă doar câteva minute pentru a intra pe solul canadian: timpul pentru a prezenta dovada vaccinării lor, datând de cel puțin 14 zile, și rezultatul unui test negativ, documente necesare pentru a intra.

Vicki Poulin intenționează să meargă la Montreal, situat la puțin peste o oră de mers cu mașina la nord de Lacolle, pentru a-și vizita familia, pe care nu a mai văzut-o de atunci.

Canada și-a închis frontierele aeriene pe 18 martie 2020 și apoi trei zile mai târziu, frontiera terestră cu Statele Unite, cea mai lungă din lume.

Deschiderea, decisă pe 19 iulie de guvernul lui Justin Trudeau, vine într-un moment în care Statele Unite și Canada se confruntă cu o nouă creștere în cazurile Covid-19 cauzate de varianta Delta foarte contagioasă.