Cei doi francezi arestați în Madagascar într-un presupus caz de lovitură de stat, precum și un angajat malgaș al băncii centrale, au fost reținuți într-o închisoare de înaltă securitate, au declarat avocații lor pentru AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

După cincisprezece zile în custodia poliției, Philippe F. și Paul R. au fost prezentați miercuri unui judecător, care a decis reținerea lor și i-a pus sub acuzare. „Nu știm motivarea acestei decizii”, a explicat pentru AFP avocatul francez al lui Phillipe F., Etienne de Villepin.

În total, 21 de persoane au fost prezentate unui judecător de instrucție în cursul unei lungi ședințe de miercuri, la sediul tribunalului din Antananarivo, dintre care unsprezece au fost închise în urma, a declarat agenția guvernamentală de comunicare Taratra.

Nicio sursă judiciară oficială nu a dezvăluit numele inculpaților sau acuzațiile împotriva lor.

Dar Taratra, sub supravegherea Ministerului Comunicării, a publicat numele, în formă prescurtată sau în inițiale, în ciuda apelului de duminică al procurorului general Berthine Razafiarivony pentru a respecta secretul anchetei și prezumția de nevinovăție.

Judecătorul „care investighează cazul este o persoană integră și independentă” a specificat că cuplul a fost pus sub acuzare pentru periclitarea securității statului, conspirație pentru eliminarea fizică a președintelui Republicii și asociație criminală.

"Sperăm că ancheta va continua în acest fel, fără presiuni din afara instanței", a declarat avocatul presei, dorind ca procesul din acest caz să fie televizat.

Printre cei acuzați că au urmărit asasinarea președintelui Andry Rajoelina se numără mulți înalți oficiali ai armatei.

Șase persoane, inclusiv doi francezi, au fost inițial arestate pentru presupusa lor implicare în acest „plan de eliminare și neutralizare a diverselor personalități malgașe, inclusiv șeful statului”.