Un judecător al Curții Supreme a Braziliei a dispus miercuri deschiderea unei anchete împotriva președintelui Jair Bolsonaro pentru răspândirea de informații false, după atacurile sale constante și nedovedite asupra sistemului electoral, potrivit AFP.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Judecătorul Alexandre de Moraes a luat această decizie în urma unei cereri a Curții Electorale Superioare, care a anunțat luni că deschide o anchetă împotriva șefului statului pentru „abuz de putere politică și economică (...) în atacurile sale împotriva sistemului de vot electronic și legitimitatea alegerilor din 2022”.

Ofensiva lui Bolsonaro împotriva alegerilor

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a intensificat în ultimele săptămâni atacurile împotriva sistemului de vot electronic în vigoare din 1996, punând la îndoială organizarea alegerilor prezidențiale din 2022 și deschizând calea pentru contestarea votului în caz de înfrângere, spun unii analiști, citați de AFP.

Popularitatea liderului de extremă dreaptă se află în cădere liberă și pare încolțit în fața dezvăluirilor potențial explozive cu privire la modul haotic de combatere a pandemiei de la Comisia de anchetă parlamentară a Senatului (CPI), care tocmai și-a extins activitatea cu câteva luni.

Ultimele sondaje îl arată în mare parte învins de ex-președintele de stânga Luiz Inacio Lula da Silva la alegerile prezidențiale din 2022.

"Nu mă tem de alegeri. Voi da eșarfa (prezidențială) oricui câștigă după un vot verificabil și de încredere", a spus Bolsonaro pe 9 iulie. Cu o zi înainte, el ridicase deja vocea, afirmând: „Ori facem alegeri adecvate în Brazilia, ori nu vor fi alegeri”.

Șeful statului nu apără revenirea la vot prin buletinele de hârtie, ci tipărirea unei chitanțe prin urna electronică, astfel încât fiecare vot să poată fi reverificat în caz de dispută.

El l-a numit pe Luis Roberto Barroso, președintele Curții Electorale Superioare, un „prost”, care asigură că urnele electronice sunt fiabile și că tipărirea buletinelor de hârtie ar putea expune votul în schimb „la riscurile manipulării trecutului”.

"Comentariile lui Bolsonaro asupra alegerilor au ca scop erodarea încrederii în acest sistem electoral și facilitarea contestării rezultatelor în cazul unei înfrângeri", a declarat Oliver Stuenkel, politolog la Fundația Getulio Vargas.