Şeful juntei din Myanmar, Min Aung Hlaing, la putere după lovitura de stat din 1 februarie împotriva liderei de facto a ţării, Aung San Suu Kyi, a promis să organizeze alegeri "până în august 2023", într-un discurs susţinut duminică pentru a marca şase luni de la puci, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Min Aung HlaingFoto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

"Acţionăm pentru a stabili un sistem multipartit democratic", a dat asigurări fostul şef al armatei.

La 26 iulie, junta a anulat rezultatele alegerilor legislative din noiembrie 2020, câştigate zdrobitor de Liga Naţională pentru Democraţi (LND), formaţiunea lui Aung San Suu Kyi, susţinând că au fost detectate peste 11 milioane de cazuri de fraudă, lucru dezminţit de LND.

"Voturile au fost mânjite de LND care a abuzat de puterea sa executivă într-o manieră nepotrivită", a acuzat duminică Min Aung Hlaing.

Şeful juntei şi-a arătat totodată disponibilitatea de a accepta medierea Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), relatează EFE.

"Myanmar este pregătită să coopereze cu ASEAN în limitele de competenţă ale acestei organizaţii, inclusiv să poarte un dialog cu un trimis special al ASEAN în Myanmar", a insistat el.