O propunere a guvernului sud-african privind legalizare a poliandriei - atunci când o femeie are mai mult de un soț în același timp - a dus la proteste din partea conservatorilor, relatează BBC. Cei mai acerbi critici ai proiectului sunt bărbații poligami și clericii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest lucru nu-l surprinde pe profesorul Collis Machoko, un academician de renume pe această temă.

Obiecțiile sunt „legate de control”, a declarat el pentru BBC. "Societățile africane nu sunt pregătite pentru o adevărată egalitate. Nu știm ce să facem cu femeile pe care nu le putem controla".

Africa de Sud are una dintre cele mai liberale constituții din lume, care permite căsătoriile între persoane de același sex și poligamia pentru bărbați.

Omul de afaceri și personalitate TV Musa Mseleku - care are patru soții - se numără printre cei care se opun poliandriei.

"Acest lucru va distruge cultura africană. Dar copiii acelor oameni? Cum își vor cunoaște identitatea?" întreabă domnul Mseleku, care apare într-un reality show sud-african cu familia sa poligamă.

"Femeia nu poate lua acum rolul bărbatului. Este nemaiauzit. Va plăti femeia acum lobola [prețul miresei] pentru bărbat. Se va aștepta ca bărbatul să-și ia numele de familie?"

Uniuni secrete

Prof. Machoko a cercetat poliandria în țara sa de naștere - vecina Zimbabwe. El a vorbit cu 20 de femei și 45 de co-soți care au practicat-o, chiar dacă astfel de căsătorii sunt tabu și nu sunt recunoscute legal.

"Poliandria, pentru că este ocolită de părți ale societății, a fost forțată să fie ascunsă", a spus el, care compară această secretomanie cu cea a francmasonilor.

"Când se confruntă cu cineva în care nu au încredere sau pe care nu îl știu, chiar neagă că există o astfel de căsătorie. Toate acestea se datorează fricii de represalii și persecuții".

Participanții la studiul lui Machoko trăiesc cu toții separat, dar au fost dedicați uniunii poliandre și au fost deschiși între ei.

„O soție a nutrit ideea de a dori să fie o femeie poliandroasă când era în clasa a șasea (cu vârsta de aproximativ 12 ani) după ce a aflat despre cum albina regină dintr-un stup are mai mulți soți”, a spus profesorul.

Când era adultă, a început să întrețină relații sexuale cu mai mulți parteneri care erau toți conștienți unul de celălalt.

„Patru dintre cei nouă soți actuali ai săi se aflau în acel prim grup de prieteni”.

În poliandrie, femeia inițiază adesea relațiile și invită soții să adere la uniunea ei. Unii plătesc prețul miresei, alții aleg să contribuie cu mijloacele de trai. Ea are puterea de a elimina un co-soț dacă crede că acesta îi destabilizează celelalte relații.

Prof. Machoko a spus că dragostea este principalul motiv pentru care bărbații pe care i-a intervievat au spus că au fost de acord să fie co-soți. Nu au vrut să riște să-și piardă soția.

Unii bărbați s-au referit și la faptul că nu și-au satisfăcut sexual soțiile, fiind de acord cu sugestia unui co-soț pentru a evita divorțul sau aventurile.

Un alt motiv a fost infertilitatea - unii bărbați au consimțit ca soția să ia un alt soț, astfel încât să poată avea copii. În acest fel, bărbații „și-au salvat imaginea” în public și au evitat să fie stigmatizați ca „emasculați”.

Împotrivirea clericilor

Prof. Machoko a spus că nu este conștient de căsătoriile poliandre din Africa de Sud. Cu toate acestea, activiștii pentru egalitatea de gen au cerut guvernului să legalizeze astfel de uniuni în interesul egalității, întrucât legea permite în prezent unui bărbat să ia mai multe soții.

Propunerea lor a fost inclusă într-un document - cunoscut oficial drept o Carte verde - pe care guvernul l-a lansat pentru dezbatere publică în timp ce se angajează să realizeze cea mai mare reformă a legilor căsătoriei de când s-a încheiat guvernarea minorității albe în 1994.

"Este important să ne amintim că această carte verde are drept scop respectarea drepturilor omului și nu putem pierde din vedere acest lucru", a declarat Charlene May, avocată la Centrul juridic pentru femei, o firmă de avocatură care luptă pentru drepturile femeilor.

„Nu putem respinge reforma legii pentru că ar contesta opinii patriarhale în societatea noastră”.

Deși comunitățile în cauză au salutat în mare măsură acest lucru, propunerea de legalizare a poliandriei a fost condamnată de clerici care dețin locuri în parlament.

Liderul partidului de opoziție Partidul Creștin-Democrat African (ACDP), Reverendul Kenneth Meshoe, a declarat că va „distruge societatea”.

„Va veni un moment în care unul dintre bărbați va spune:„ Îți petreci cea mai mare parte a timpului cu acel om și nu cu mine ”- și va exista conflict între cei doi bărbați”, a adăugat el.

La rândul său, liderul partidului islamic Al-Jamah, Ganief Hendricks, a spus: „Vă puteți imagina când se naște un copil, vor fi necesare mai multe teste ADN pentru a descoperi cine este tatăl”.