Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a salutat joi într-un mesaj pe Twitter decizia României privind desfăşurarea a 45 de militari în cadrul operaţiunii europene Takuba de susţinere a forţelor maliene în Sahel, într-un context în care Franţa contează pe această mobilizare pentru a-şi reduce efectivele în regiune, a consemnat AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Mulţumim prietenilor noştri români pentru angajamentul lor", a transmis oficialul francez.

"Mobilizarea europenilor în Sahel continuă: România va trimite 45 de militari în (cadrul) Takuba, taskforce-ul care reuneşte forţele speciale europene pentru a desfăşura operaţiuni antiteroriste împreună cu forţele maliene", a notat Florence Parly.

Senatorii şi deputaţii români au aprobat miercuri proiectul de hotărâre privind participarea Armatei României cu forţe, mijloace şi echipamente la misiunea Task Force Takuba în Sahel, sub conducerea Franţei, începând cu trimestrul al IV-lea al anului 2021.

În luna martie 2020, un grup de 13 state au anunţat crearea Task Force Takuba pentru combaterea grupărilor teroriste în regiunea Liptako, aflată la confluenţa statelor Mali, Niger şi Burkina Faso.

Săptămâna trecută, după peste opt ani de angajare masivă, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat o reducere a prezenţei militare franceze în Sahel, în favoarea unui dispozitiv reorientat pe combaterea ţintită a jihadiştilor şi susţinerea forţelor locale. El a explicat că acest dispozitiv se va baza pe "forţe speciale structurate în jurul Takuba, evident cu o puternică componentă franceză şi forţe africane, europene, internaţionale".