Zeci de noi gropi comune au fost descoperite în afara Moscovei într-o locație infamă din cauza executării a peste 10.000 de disidenți politici aici, relatează The Moscow Times.

Mii de persoane au fost ucise de politia secreta sovietica in poligonul de la KommunarkaFoto: Andrei Borodulin / AFP / Profimedia Images

Existența unor gropi comune în districtul Kommurkana din sud-vestul Moscovei este cunoscută încă din ultimele zile ale Uniunii Sovietice când KGB-ul și-a deschis pentru scurt timp arhivele înainte de a le reînchide subit.

Succesorul său, FSB-ul rusesc, estimează că în jur de 14.000 de persoane au fost împușcate și aruncate în gropi comune din apropierea poligonului poligonului de tragere din Kommunarka între 1937 și 1941.

În 2018 au fost demarate cercetări cu ajutorul tehnologiei radar de penetrare a solului și a unei fotografii făcute de către un bombardier naval german în timpul războiului, fiind descoperite 87 de gropi comune.

Cotidianul Kommersant a anunțat că 47 de noi gropi au fost descoperite, numărul total al acestora ajungând astfel la 134.

„Încă ne așteaptă munca de sistematizare a listelor persoanelor executate și corelare a lor cu gropile descoperite”, afirmă Roman Romanov, directorul Muzeului Gulagului din Moscova și unul dintre liderii investigațiilor.

Numele a peste 6.000 de victime executate aici au fost deja făcute publice, printre acestea numărându-se membri ai nomenclaturii Partidului Comunist, diplomați și ofițeri de contrainformații.

Documentele desecretizate de FSB arată de asemenea că aproape întregul guvern al fostului satelit sovietic Mongolia a fost executat aici alături de numeroși oficiali din țările baltice ocupate de URSS ca urmare a încheierii Pactului Ribbentrop-Molotov.

Poligonul de la Kommunarka a fost unul dintre cele trei centre de execuție folosite de poliția secretă a lui Stalin în anii 1930. Celelalte două includ cimitirele Donskoie și Butovo aflate la aproximativ 5 kilometri sud de Moscova.

Cel puțin 30.000 de persoane au fost ucise în timpul Marii Terorii a lui Stalin din 1937-1938 doar în aceste două locații, potrivit estimărilor istoricilor.

Uniunea Sovietică l-a repudiat oficial pe Stalin după moartea sa în 1953, acuzându-l de încarcerările în masă, execuțiile și politicile care au dus la moartea a milioane de cetățeni sovietici.

Însă mulți ruși încă îl admiră pe Stalin pentru înfrângerea Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sondaje publice efectuate recent au arătat că popularitatea fostului dictator sovietic este la maxime istorice de 70% iar președintele Vladimir Putin a fost acuzat că încearcă să reabiliteze imaginea lui Stalin pe care l-a descris drept „o figură complexă”.

Citește și: