Armata israeliană și-a intensificat asaltul asupra Fășiei Gaza, în timp ce militanții palestinieni au continuat vineri noaptea atacul cu rachete în a cincea zi de ostilități care s-au soldat cu peste 100 de morți, relatează BBC. Escaladarea tensiunilor din ultimele zile reprezintă cel mai grav conflict militar de la războiul din 2014, liderii isrelieni afirmând însă că ciocnirile stradale violente dintre evrei și arabi din interiorul țării prezintă o amenințare mai mare decât operațiunile militare, relatează și The Guardian.

Lovitura israeliana in GazaFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Armata israeliană a precizat că forțele sale aeriene și terestre au fost implicate în atacurile de vineri noaptea, însă nu au pătruns pe teritoriul Fâșiei Gaza.

Înregistrări video din Gaza arată că cerul a fost din nou luminat noaptea trecută de exploziile cauzate de artileria israeliană.

  • Mulți palestinieni și-au părăsit casele din Gaza fugind din calea bombardamentelor intensificate ale armatei israeliene
  • Imagini video arată cerul nopții luminat de exploziile provocate de armata israeliană
  • Premierul israleian Benjamin Netanyahu a declarat că Hamas și alte grupări militante vor plăti un preț greu pentru atacurile cu rachete lansate către Israel, iar operațiunea militară va continua atâta vreme cât este necesar pentru a restabili liniștea
  • Israelul și-a comasat trupele la granița cu Gaza, dar oficialii armatei israeliene susțin că nu au pătruns pe teritoriul enclavei
  • În jur de 119 oameni au fost uciși în Gaza, în timp ce 8 și-au pierdut viața în Israel, de luni, de la debutul conflictului militar.

Pe frontul intern, ministrul israelian Benny Gantz a dispus suplimentarea masivă a forțelor de ordine pentru a controla violențele stradale. Până acum au fost arestate 400 de persoane.

Poliția a transmis că majoritatea violențelor au fost cauzate de arabi și a respins acuzațiile potrivit cărora asistă pasiv în timp ce găști de tineri evrei atacă casele arabilor.

Atacurile marchează o escaladare semnificativă a unui conflict care durează de decenii și reprezintă cea mai gravă criză din ultimii ani, mai precis de la războiul din 2014.

La scurt timp după lansarea operațiunii militare, premierul Benjamin Netanyahu, a transmis pe twitter: ”Ultimul cuvânt nu a fost încă spus și această operațiune va continua atâta vreme cât va fi necesar”.

În primele ore ale dimineții de vineri, cerul era aproape roșu din cauza flăcărilor cauzate de exploziile din zona Gaza, oraș situat la doar 1 km de graniță. Atacurile au fost atât de puternice încât oamenii puteau fi auziți țipând de frică.

Armata israeliană a anunțat populația că rezidenții de pe o arie de 4 km distanță de froniteră trebuie să se retragă în adăposturi. A urmat atacul cu rachete lansat de militanții palestinieni.

Mai târziu, în cursul dimineții de vineri, Israelul a anunțat că în operațiunea militară au fost implicate 160 de avioane care au lovit nu mai puțin de 150 de ținte la sol, în nordul Fâșiei Gaza.

Potrivit declarației, scopul atacului lansat de armata Israelului a fost acela de a lovi tunelurile construite de Hamas, operațiunea reușind să distrugă kilometrii întregi din această rețea.

Joi, liderii militari israelieni spuneau că un plan privind o eventuală invazie terestră ar urma să fie pus pe masă de lideri politici. Forțele armate au fost pregătite pentru o astfel de intervenție, armata mobilizând 7.000 de rezerviști. În același timp, au fost anulate toate permisiile pentru unitățile combatante.

În timp ce conflictul militar a escaladat, liderii politici din Israel au atras atenția asupra conflictul intern, fiind îngrijorați de ciocnirile stradale dintre cetățenii evrei și arabi.

Netanyahu a vizitat orașul Lod, care a fost scena unor violențe de acest fel soldate cu incendierea unor mașini, a proprietății private și a unor atacuri asupra unor persoane. “Nu este amenințare mai mare acum decât aceste pogromuri și nu aveam altă soluție decât restabilirea legii și ordinii prin utilizarea forței”.

Joi, Israelul a fost în stare de șoc după difuzarea la televizor, în direct, la o oră de mare audienţă, a linşării unui bărbat,un automobilist, grav rănit, considerat arab de către agresorii săi - activişti de extremă dreapta -, în apropiere de Tel Aviv. În aceste imagini greu de privit apare un bărbat care este scos cu forţa din maşina sa şi care este bătut apoi de către o mulţime de câteva zeci de persoane până când îşi pierde cunoştinţa.

Premierul a mai susținut că Israelul luptă pe două fronturi. Și președintele Israelului, Reuven Rivlin, a spus că ”un război civil ar fi o amenințare la adresa existenței noastre, mai mult decât orice pericol din exterior”.