Scandalul cocainei, în care este implicată masiv și poliția din München, ia proporții. „Pe lângă cei 36 de ofițeri de poliție, cercetăm în prezent 18 civili”, a declarat purtătoarea de cuvânt a procuraturii din München, Anne Leiding, pentru cotidianul TZ.de. Traficantul de droguri care, în ancheta penală, a dat în vileag încrengăturile și a depus mărturie este considerat martorul-cheie. „Poliția și-a umplut buzunarele”, a spus acesta marțea trecută, în fața instanței de judecată.

HotNews.roFoto: Hotnews

Scandalul drogurilor a început cu o razie în discoteca de pe Lenbachplatz. Ceva mai tîrziu, într-o razie din toamna anului 2020, peste 200 de anchetatori de la parchet, biroul de urmărire penală și de la vamă au percheziționat 30 de apartamente și șapte secții de poliție.

Hakan P. (nume schimbat) este considerat martorul cheie al anchetatorilor și a recunoscut că a fost implicat în afacerea cu droguri. El a dat deja numele unei serii de oficiali implicați în scandal și a depus mărturie împotriva operatorului Heart Club, care este și el judecat.

Martorul a dat primele informații în timp ce era în arest preventiv, spunând că mulți polițiști din München erau clienții săi, în sensul de consum, vânzare si cumpărare de cocaină. Potrivit acestuia, a existat chiar și o reducere specială de preț, pentru poliție.

El spune că polițiștii din München au cumpărat cocaină în mod repetat, dar i-au plătit mult mai puțini bani decât pretul pieții. Potrivit Oficiului Criminal de land, Hakan P. s-a lăudat chiar că „ii cunoaște pe polițistii care îl protejează”.

  • O anchetă de amploare

Anchetatorii evaluează aproximativ 6,7 milioane de mesaje de chat, cu 6,5 milioane de imagini și 130.000 de videoclipuri. Conform informațiilor obținute de ziarul münchenez, majoritatea acuzaților sunt deja cunoscuți. Însă anchetatorii speră că suspecții, dacă intră sub presiune, vor dezvălui și alți clienți implicați în traficul cu cocaină.

În prezent sunt investigați 36 de polițiști și 18 civili, însă numărul suspecților probabil va crește, deorece anchetatorii speră să obțină mărturii de la mai mulți ofițeri de poliție. Referitor la presupușii civili implicați, procuroarea Anne Leiding precizează: „Adesea, aceștia sunt prieteni și cunoscuți cu care au avut de-a face suspecții poliției noastre”.

De curând s-a aflat că și patronul restaurantului Wiesn, Ludwig Reinbold (34 de ani), a fost implicat în scandal. El a primit mai demult o amendă de la instanța locală, de 100.000 de euro, deoarece ar fi cumpărat patru grame de cocaină de la același dealer cu care au avut de a face polițiștii din München. Cu peste 90 de zile de detenție, în cazul unei condamnări definitive, Reinbold ar avea cazier judiciar și și-ar pierde licența de proprietar.

  • Caracter și clemență

„Din experiența mea, nu aș fi surprins dacă procesul ar aduce câteva surprize și noi suspecți”, spune avocatul Dr. Nicolas Frühsorger, care îl reprezintă pe dealerul care a facut primele dezvăluiri. „Presupunerea că a dat in vileag, doar pentru că spera că i se vor oferi avantaje în propria sa procedură penală, este doar în parte adevarată și nu corespunde nici caracterului clientului meu, nici prețului personal ridicat pe care îl plătește acesta”, a spus Frühsorger.

„Procuratura este în prezent în curs de încheiere treptată a unor proceduri individuale, împotriva acuzaților“, a declarat procuroarea-șefă, potrivit informațiilor TZ.de. S-au solicitat deja dispoziții penale împotriva altor suspecți, însă în cazul a șase persoane procedurile au fost întrerupte, deoarece nu existau dovezi ale infracțiunii.

Potrivit parchetului, cateva proceduri pentru delicte minore au fost încheiate prin plata unor amenzi. Un ofițer de la inspecția de poliție 23 din Giesing va fi judecat în curând. „Vom continua să investigăm transparent”, promite procuroarea Anne Leiding.

Acesta scandal al drogurilor e interesant și în ceea ce privește așa-numitul program de clemență, care este reglementat în Legea privind stupefiantele și de care a beneficiat Hakan P. Dealerul a fost deja condamnat, în altă speță, dar a primit o pedeapsă mai mică, pentru sprijinirea anchetatorilor. Procesul său privitor la vânzarea de droguri la Heart Club este în curs.