Ambasada Franței din Pakistan i-a sfătuit joi pe toți cetățenii francezi precum și companiile franceze să părăsească temporar țara pe fondul îngrijorărilor cauzate de violențele anti-franceze de săptămâna aceasta, relatează Deutsche Welle.

Proteste in PakistanFoto: Rana Sajid Hussain / Zuma Press / Profimedia Images

„Datorită amenințărilor serioase la adresa intereselor franceze din Pakistan, cetățenii francezi și companiile franceze sunt sfătuiți să părăsească temporar țara”, a anunțat ambasada într-un email trimis cetățenilor săi. „Plecările vor avea loc cu cursele aeriene existente”.

Mii de islamiști s-au ciocnit cu forțele de ordine mai devreme în cursul acestei săptămâni în cadrul unor proteste împotriva arestării lui Saad Rizvi, liderul unui grup islamist radical. Clericul amenințase cu declanșarea de proteste dacă ambasadorul francez din Pakistan nu este expulzat.

Guvernul pakistanez a întreprins miercuri măsuri pentru interzicerea grupării sale. Rizvi a fost reținut timp de mai multe ore iar mii de susținători ai săi au ieșit pe străzi în întregul Pakistan pentru a protesta față de reținerea sa.

Doi polițiști au murit în urma confruntărilor, forțele de ordine folosind tunuri cu apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru dispersarea manifestanților.

Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), gruparea radicală condusă de Rizvi este cunoscută pentru organizarea de proteste violente în legătură cu incidente privind blasfemia.

Subiectul este unul sensibil în țara musulmană conservatoare în care persoanele condamnate pentru insultarea islamului sau a figurilor islamice precum profetul Mahomed riscă pedeapsa capitală.

„Suntem în favoarea protejării onoarei profetului dar cererea pe care au formulat-o ei (TLP) ar fi putut înfățișa Pakistanul ca o țară radicală la nivel internațional”, a declarat miercuri ministerul de interne pakistanez Sheikh Rashid Ahmed.

Hashtagul „FrenchLeavePakistan se viralizase joi pe conturile de Twitter din această țară, având peste 42.000 de distribuiri.

Sentimentele anti-franceze sunt în ascensiune de mai multe luni în Pakistan după ce președintele francez Emmanuel Macron a apărat republicarea unor caricaturi cu profetul Mahomed de către revista Charlie Hebdo, lucru considerat blasfemie de numeroși musulmani.

Comentariile lui Macron de anul trecut au provocat furie în lumea musulmană, zeci de mii de persoane protestând în Pakistan, Iran și alte țări musulmane.

Premierul pakistanez Imran Khan a condamnat la rândul său Charlie Hebdo pentru republicarea caricaturilor, afirmând că „provocările voite ar trebui interzise”.

Legat de subiect: