Măslini seculari din Spania sunt tăiați pentru a fi folosiți pentru lemne de foc sau vânduți ca obiecte decorative pentru grădină, pomicultorii din această țară apelând la copaci mai tineri și productivi în speranța de a-și reduce costurile, relatează The Guardian.

Maslinii seculari din Spania sunt taiati pentru a face loc metodelor intensive de pomiculturaFoto: Nicolas Economou-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Producătorii spanioli s-au confruntat în ultimii ani cu o prăbușire a prețului uleiului de măsline urmată de un tarif de 25% plasat asupra produsului de către administrația Trump ca parte a războiului său comercial cu Uniunea Europeană cauzat de disputa privind subvențiile din domeniul aeronautic.

Numeroși producători s-au chinuit să își acopere măcar cheltuielile după prăbușirea prețurilor și, în pofida unei reveniri lente, acestea rămân sub nivelul din 2018.

Volatilitatea i-a determinat pe mulți producători să taie copacii care au alimentat producția de ulei de măsline timp de generații.

„Este păcat de acești măslini vechi de secole”, afirmă Juan Antonio Galindo, proprietarul unei ferme de 40 de hectare din apropierea Sevillei. „Dar trebuie să îi tai pentru a trece la producție intensivă...diferența este enormă”, a explicat acesta.

Galindo estimează că plantarea unor copaci mai tineri îi va scădea costurile de producție cu peste 70%.

Deși mulți dintre măslini ajung să fie folosiți ca obiecte decorative pentru grădină, Galindo se îndoiește că va găsi un cumpărător pentru copacii săi, crezând în schimb că vor fi folosiți ca lemne de foc.

„Este o lovitură să îți vezi copacii tăiați dar și portofelul este important”, spune acesta.

Rafael Pico, președintele exportatorilor de ulei de măsline spanioli afirmă că în jur de 70% din producătorii spanioli de ulei de măsline au afaceri de mici dimensiuni care adesea se bazează pe metode tradiționale de pomicultură.

„Inevitabil - și asta este părerea mea - va exista o restructurare a acestor livezi de măslini către pomicultură intensivă și superintensivă”, afirmă acesta, dând exemplu extinderea producției intensive de ulei de măsline din Australia și Statele Unite.

„Dacă nu facem asta s-ar putea să fim scoși de pe piață”, adaugă Pico.

Competiția globală cel mai probabil se va intensifica după ce UE și SUA au ajuns la un acord pentru a suspenda temporar tarifele impuse reciproc în timpul administrației lui Donald Trump.

Însă în timp ce unii producători trec la metode intensive, Cristóbal Cano, care reprezintă în jur de 8.000 de mici pomicultori spanioli, afirmă că ei nu sunt etalonul.

„Cei care taie măslinii seculari pentru a face pomicultură intensivă nu sunt majoritari”.

Unii au ales în schimb să îmbrățișeze unicitatea celor mai vechi măslini din Spania.

„Trecerea de la metode tradiționale la unele super-intensive nu este singura cale de a face profit”, afirmă Cano, argumentând că argumentele sociale și de mediu trebuie de asemenea luate în considerare.

„Această triplă sustenabilitate este ceea ce ai nevoie pentru a reuși”, spune acesta.

„Cred că pomicultorii noștri sunt tot mai conștienți că viitorul nostru depinde de diferențierea măslinelor noastre și conștientizarea consumatorilor noștri cu privire la impactul social și asupra mediului care se află în spatele fiecărui litru de ulei de măsline”, susține Cano.

Citește și: