Voturile a 17 republicani
Scurt sumar al faptelor. După atacarea Capitoliului, pe 6 ianuarie, democraţii din Camera Reprezentanţilor au lansat o procedură de impeachment contra lui Donald Trump pentru "incitare la insurecţie". Această punere sub acuzare a fost votată pe 13 ianuarie de toţi democraţii şi de 10 republicani. Nu era nicio îndoială: Camera este în mâinile democraţilor şi decizia trebuia luată cu majoritate simplă. În Senat, dimpotrivă, va fi nevoie de o decizie luată cu două treimi din voturi şi deci cu ajutorul a 17 republicani, pentru ca Donald Trump să fie declarat vinovat. Ceea ce pare total imposibil.
Cuvântul "destituire" nu mai are de altfel niciun sens, Donald Trump nemaifiind preşedinte din 20 ianuarie de la prânz. Atunci cu ce seamănă acest proces? Toată miza se rezumă la aceasta: dacă Donald Trump este declarat vinovat, senatorii pot vota după aceea, cu majoritate simplă, o clauză de neeligibilitate care l-ar împiedica să candideze pentru un nou mandat prezidenţial în 2024.
Doar că iată: unii democraţi nu se simt confortabil şi ar fi preferat ca procesul să nu înceapă decât după cele 100 de zile ale lui Biden, pentru ca primii săi paşi de preşedinte să nu fie eclipsaţi de procedură. Şi ca Senatul să nu fie constrâs să amâne pentru mai târziu anumite decizii importante sau confirmarea numirilor. Două săptămâni între citirea articolelor de impeachment şi începerea procesului vor fi oare suficiente pentru a rezolva dosarele prioritare? Privirile se îndreaptă spre Mitch McConnell.
Până la urmă el, strateg abil, va putea decide oarecum cadenţa procesului şi, la nevoie, face presiuni asupra democraţilor ameninţând cu încetinirea dosarelor. Poziţia lui rămâne ambiguă şi greu de descifrat. Un greu al partidului republican, el l-a părăsit de curând pe Donald Trump. El nu a exclus că ar putea vota pentru destituirea sa. Dar în acelaşi timp, el dorea să înceapă procesul mai târziu, pentru a permite echipei juridice a lui Trump să se pregătească.
"Complet şi echitabil"
"Punerea sub acuzare de către Cameră a fost mai rapidă şi mai minimalistă ca oricând, etapa următoare nu poate fi un proces insuficient în Senat", a declarat el vineri. Un avertisment pentru a face clar că procesul riscă să fie lung şi complicat? Un fel de a-şi asigura liniştea conştiinţei înainte de a îndrăzni cu adevărat să-l judece pe Trump? "Republicanii din Senat cred cu tărie că avem nevoie de un proces complet şi echitabil în care fostul preşedinte să-şi poată organiza apărarea şi în care Senatul să poată examina corect datele factuale, juridice şi constituţionale aflate în joc", a precizat el. Primul proces de destituire, care s-a încheiat în martie 2020 printr-o achitare a lui Trump, a durat trei săptămâni.
Tratative, presiuni, declaraţii contradictorii: drumul este încă lung până pe 8 februarie. Unii republicani încearcă de altfel că omoare procesul în faşă, subliniind că o asemenea procedură nu este cu adevărat compatibilă cu imaginea "preşedintelui care uneşte" pe care vrea s-o adopte Joe Biden. În acest timp, fostul preşedinte îşi petrece zilele jucând golf la clubul său privat din Mar-a-Lago, în Florida. Dar informaţii noi scot în evidenţă eforturile pe care le-a depus pentru a contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale. Potrivit media, ar fi intenţionat să-l înlocuiască pe ministrul justiţiei printr-un avocat gata să-l ajute să oblige autorităţile din Georgia să inverseze rezultatul alegrilor. Trump nu ar fi renunţat la plan decât pentru că mulţi înalţi funcţionari ameninţau cu demisia, scrie "New York Times".
In conditiile in care legea privind imigratia va simplifica mult procedurile iar legea privind dobandirea cetateniei va fi modificata tot in favoarea imigrantilor, daca vor fi redesenate anumite districte, daca totusi se va ajunge la un al 51- lea stat federal (Washington) care va mari zestrea de locuri in Senat pt democrati, lipsa performantelor economice nu va mai conta ca argument forte in alegeri iar republicanii vor avea nevoie de toate voturile pt a spera ca alternanta la putere sa se mentina si SUA sa nu devina o tara a Partidului unic !
Faceti un exercitiu de imaginatie: Inchipuiti-va ca Biden se mentine cat de cat dpdv fizic si psihic ! Dupa cele doua mandate ale sale urmeaza succesoarea sa Mahala care va strange ca un aspirator voturile afro-americanilor (si nu numai !) si ale femeilor (indiferent de rasa) !!
PS. Patru mandate consecutive ale democratilor in plina epoca a corectitudinii politice dusa la extrem inseamna practic partid unic !
PPS. Dar in fine, nu se sfarseste lumea dintr-atat, nu ?!! :)) :((
PS. Spun asta pt ca am rude si prieteni in America. Cei "fugiti", sau ramasi acolo dupa terminarea excursiei, vacantei, delegatiei, etc voteaza toti cu republicanii. Fostii colegi plecati legal, voteaza cu democratii !
E practic distrugerea acestui partid si garantia de facto ca nu va mai accede la putere foarte multa vreme.
PS. E o gluma aia cu "nu va mai accede la putere foarte multa vreme" ! Daca s-ar intampla asa cum spui tu, Partidul Republican s-ar imparti in doua si niciuna din cele doua parti nu va mai accede la putere vreodata !
In orice caz castiga democratia din SUA pentru ca americanii nu vor vota un partid extremist condus de Trump.
PS. Pe Trumpsy o sa il astepte alte proceduri legale, de data asta judiciare, care ii vor manca timpul, nervii, banii, credibilitatea si prestigiul in ochii celor care acum il privesc ca pe un zeu !
PPS. De ce nu ii vor manca poate si ceva din libertate... cine stie ?
https://www.youtube.com/watch?v=JRmlcEBAiIs
Daca Trump va insista insa, sa mai faca ceva in politica, probabil va incerca ceva in afara partidului republican formand o grupare radicala nationalista .
Acest curent trumpist, de gandire precara si atitudine negationista impotriva tuturor evidentelor rationale, va supravietui .
Avem deja o versiune romaneasca de trumpism in noul Parlament al Romaniei.