Camera Reprezentanților a respins luni cu o largă majoritate veto-ul exprimat de președintele Donald Trump la bugetul Apărării, deschizând calea unui vot final în Senat care ar putea marca o premieră - Congresul nu ține cont de un veto exprimat de cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste două treimi dintre parlamentarii prezenți în Cameră au votat în favoarea acestui buget în ciuda obiecțiilor formulate de președinte, respectiv majoritatea calificată necesară pentru a depăși un veto prezidențial: 212 democrați și 109 republicani, marcând o înfrângere usturătoare pentru Trump.

În urma unor lungi negocieri, bugetul de 740,5 miliarde de dolari a fost adoptat la începutul lui decembrie cu o majoritate zdrobitoare de Camera, controlată de democrați, și de Senat, controlat de republicani. Acesta prevede o creștere de 3% a salariului pentru angajații din apărare.

Donald Trump a anunțat în 23 decembrie că recurge la dreptul de veto, provocând consternare până și în tabăra sa.

Acesta a acuzat, printre altele, că noul buget este prea favorabil Chinei și că deschide posibilitatea redenumirii bazelor militare care poartă numele unor generali confederați, care au luptat pentru apărarea sclaviei în Războiul de Secesiune(1861-1865).

Trump a criticat de asemenea faptul că proiectul nu include abolirea unei legi denumite "articolul 230" care protejează statutul juridic al rețelelor sociale, pe care le acuză că îi prezintă negativ activitatea.

Este a noua oară când Donald Trump folosește dreptul de veto în cei patru ani de mandat. Congresul nu a adunat niciodată în acest interval destule voturi pentru a ocoli acest veto.

Nicio dată nu a fost încă fixată pentru votul în Senat, unde este nevoie de o majoritate de două treimi pentru a depăși veto-ul prezidențial. La precedentul vot, bugetul apărării a fost adoptat cu 84 voturi pentru și 13 împotrivă.