Gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei discută un acord cu administrația americană care ar permite directoarei sale financiare Meng Wanzhou să revină în China, la doi ani după arestarea sa în Canada, scrie Wall Street Journal (WSJ), preluat de AFP.

HuaweiFoto: Hotnews

Meng, fiica fondatorului numărului doi pe piața mondială de smartphones, se află în prezent în Vancouver, eliberată condiționat după arestarea sa la sfârșitul lui 2018 pe aeroportul din orașul canadian.

Aceasta este obiectul unei cereri de extrădare în Statele Unite, care o acuză că a mințit în ceea ce privește legăturile Huawei cu Iranul, încălcând astfel embargoul american împotriva republicii islamice.

Arestarea sa a provocat o criză diplomatică majoră între China și Canada. Doi cetățeni canadieni, arestați în China la puțin timp după Meng, sunt în continuare arestați sub acuzația de spionaj.

Potrivit unui articol publicat joi de WSJ, avocații lui Meng au discutat cu departamentul american al Justiției un acord care ar permite acesteia să revină în țara sa, cu condiția să recunoască o parte dintre acuzațiile formulate împotriva sa.

Cotidianul american, care citează surse apropiate dosarului, precizează că aceasta a refuzat până în prezent un astfel de acord, apreciind că nu este vinovată de nimic.

Avocații săi și departamentul Justiției au discutat în această săptămână cu speranța de a ajunge la un acord înainte de plecarea administrației Trump în 20 ianuarie, adaugă WSJ.

Purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Hua Chunying, nu a confirmat informațiile Wall Street Journal și a cerut din nou Canadei să o elibereze pe Meng.

"Meng Wanzhou este nevinovată", a spus el, acuzând Canada că joacă un "rol rușinos" în acest dosar.

Un acord ar putea facilita și eliberarea celor doi canadieni, Michael Kovrig și Michael Spavor, deținuți în China de doi ani.

Huawei este vizată de un arsenal de sancțiuni impus de Statele Unite, care acuză grupul telecom de spionaj în beneficiul regimului chinez. Huawei și guvernul de la Beijing resping acuzațiile și acuză administrația americană că încearcă să slăbească poziția unui grup chinez de vârf pe piața mondială.

Washingtonul a interzis companiilor americane să vândă echipamente către Huawei și și-a convins aliații să renunțe la chinezi pentru instalarea rețelelor 5G, a cincia generație de internet mobil, unde Huawei este lider mondial.