Un grup transpartinic de europarlamentari i-a trimis o scrisoare CEO-ului Amazon, Jeff Bezos, cerând informații cu privire la monitorizarea de către gigantul în comerțul online a sindicaliștilor și politicienilor după ce compania americană a șters anunțuri de angajare de pe wesbsite-ul propriu în care cataloga sindicatele drept o „amenințare”, relatează The Guardian.

AmazonFoto: Jevanto | Dreamstime.com

Scrisoarea, semnată de 37 de membri ai Parlamentului European, afirmă că există îngrijorări că Amazon ia în vizor angajații care încearcă să se organizeze și a întrebat dacă gigantul e-commerce a „spionat” politicieni.

Sindicate din UE au cerut săptămâna trecută Comisiei Europene să investigheze dacă monitorizarea angajaților de către Amazon este legală după ce compania a postat pe website-ul său din SUA două anunțuri de angajare a unor analiști de informații, făcând referire la „amenințările la adresa companiei reprezentate de organizarea muncitorilor”.

Anunțurile, care se adresau unor persoane cu experiență în domeniul asigurării pazei și protecției publice sau militar, au menționat de asemenea monitorizarea unor „lideri politici ostili” și au grupat sindicatele alături de grupările teroriste și organizațiile care instigă la ură, două activități ilegale.

Cunoașterea limbii franceze și a celei spaniole au fost listate ca avantaje pentru obținerea postului, provocând îngrijorări că muncitori europeni ar putea deveni ținte pentru companie. Amazon a șters anunțurile după ce VICE News a publicat un material despre ele.

„Anunțul privind locul de muncă nu a fost o descriere clară a rolului, fiind făcut din greșeală și corectat între timp”, a declarat un purtător de cuvânt al Amazon.

Avertismente repetate

Scrisoarea adresată lui Bezos, coordonată de franceza Leïla Chaibi și semnată preponderent de europarlamentari de stânga și verzi, își exprimă îngrijorările cu privire la „semnalele tot mai numeroase legate de politicile anti-sindicale ale companiei dumneavoastră”.

„Suntem îngrijorați dacă sindicatele europene, cele de la nivel național sau local, precum și oficiali aleși europeni, sunt afectați de această abordare de 'monitorizare a amenințărilor' care urmărește să reprime acțiunile colective și organizarea de sindicate”, mai precizează europarlamentarii în scrisoarea adresată CEO-ului Amazon.

Amazon este unul din cei mai mari angajatori din sectorul privat la nivel mondial, având peste un milion de angajați în întreaga lume.

Volumul tot mai mare al cumpărăturilor online în urma pandemiei de COVID-19 a dus la creșterea spectaculoasă a acțiunilor Amazon, lucru care a adăugat averii personale a lui Jeff Bezos aproximativ 79 de miliarde de dolari în 2020, acesta devenind cel mai bogat om din lume, potrivit Bloomberg.

Sindicatele au avertizat în mod repetat cu privire la politicile de opoziție ale Amazon față de organizarea muncitorilor, discuțiile despre drepturile acestora reizbucnind în timpul pandemiei după ce numeroase focare de COVID-19 au fost depistate în depozitele companiei.

Amazon a anunțat săptămâna trecută că aproape 20.000 din angajații săi din Statele Unite au fost testați pozitiv cu coronavirusul.

Leïla Chaibi a afirmat că este „foarte, foarte surprinzător” că Amazon a făcut referire la teroriști, sindicaliști și politicieni în aceeași propoziție, adăugând că numeroși angajați din blocul comunitar și din afara granițelor sale au relatat că s-au simțit presați să nu se alăture unor organizații sindicale.

„Nu vorbesc aceeași limbă dar toți folosesc aceleași cuvinte”, a declarat Chaibi.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat însă că „avem deja consilii ale muncitorilor și organisme pentru angajați la Amazon. Adevărul este că oferim deja salarii excelente, beneficii excelente și oportunități de carieră excelente, toate în timp ce lucrezi într-un mediu de muncă sigur și modern”.

Citește și: