Washingtonul a impus companiilor americane să obțină o autorizație pentru a-și vinde tehnologiile gigantului chinez de semiconductori Semiconductor Manufacturing International Corporation (Smic), un nou episod din războiul pentru dominația tehnologică dintre China și Statele Unite, a informat sâmbătă Wall Street Journal, citat de AFP.

SMICFoto:

Departamentul de Comerț al SUA a „anunțat producătorii americani de cipuri pentru computere că trebuie să obțină licențe înainte de a vinde anumite tehnologii principalului producător chinez de semiconductori”, indică cotidianul economic.

Anunțul a fost notificat vineri cu o „scrisoare către industria cipurilor”, care „indică faptul că exporturile către Semiconductor Manufacturing International Corp. (Smic) sau filialele sale pot fi utilizate pentru activități militare chineze.", specifică Wall Street Journal.

Washingtonul suspectează în special Smic că a oferit „asistență pentru industria chineză a Apărării”, potrivit persoanelor familiare cu chestiunea citată de ziar, care explică faptul că „administrația Trump este din ce în ce mai preocupată de practica de la Beijing care mizează pe companii private pentru a-și dezvolta obiectivele militare”.

Întrebat de AFP, Departamentul Comerțului nu a răspuns sâmbătă dimineață.

Compania a fost deja lovită de sancțiunile împotriva Huawei, cel mai mare client al său, care îi genera 20% din venituri.

Anunțul vine după conflictul privind interzicerea descărcării în SUA a aplicației TikTok, care aparține unui grup chinez și care este acuzat că spionează în beneficiul Beijingului.

China și Statele Unite se luptă de câțiva ani pentru dominația sectorului de înaltă tehnologie, pe care producătorul chinez de telefoane mobile Huawei l-a plătit, pe lista neagră a administrației Trump.

Smic este cel mai mare producător de cipuri din China.

Este, de asemenea, una dintre companiile cheie în ambiția Chinei de a obține într-o bună zi autonomia în semiconductori. Deoarece Beijingul încearcă să rupă dependența țării de importuri străine, în special americane, principalii furnizori ai acestui echipament.

Departamentul de Comerț al SUA și-a anunțat în mai ambiția de a împiedica compania să cumpere semiconductori străini. Apoi a denunțat sancțiuni care îi amenință „supraviețuirea”.