Vladimir Putin a propus vineri Statelor Unite un schimb de promisiuni de "neingerință" electorală și de cooperare în materia tehnologiei informațiilor pentru a promova un pact mondial de neagresiune în acest domeniu, scrie AFP.

Donald Trump si Vladimir Putin, la HelsinkiFoto: Captura Facebook

Într-o declarație publicată de Kremlin, președintele rus propune Washingtonului "un schimb de garanții reciproce de neingerință, inclusiv în procesele electorale", alături de un acord asupra unui "ansamblu de măsuri practice" și conlucrarea la un pact mondial împotriva agresiunilor care folosesc "tehnologiile informației și comunicării".

"Una dintre provocările strategice majore ale lumii contemporane este riscul unei confruntări de amploare în domeniul digital. O răspundere particulară pentru a o evita revine actorilor esențiali în securitatea mondială în domeniul informației", a afirmat Vladimir Putin.

Rusia este acuzată de ani de zile că folosește hackeri, uzine de trolli online și că răspândește informații false și teorii conspiraționiste pentru a influența procesele electorale din Occident.

Moscova este acuzată de asemenea că a susținut în 2016 candidatura lui Donald Trump și că i-a favorizat în acest fel victoria.

Kremlinul este în continuare suspectat că încearcă să influențeze campania prezidențială americană în curs, în care se confruntă Trump și Joe Bidden.

De asemenea, Rusia este acuzată că a coordonat hackerii care au atacat numeroase instituții occidentale, precum camera inferioară a Parlamentului german sau cancelaria Angela Merkel.

Kremlinul respinge în ansamblu acuzațiile și arată cu degetul, la rândul său, către europeni și americani, pe care îi acuză că duc un război de dezinformare împotriva Rusiei.