Coaliția de dreapta aflată la guvernare în Polonia este pe punctul de a se dezintegra, afirmă vineri liderii săi, care evocă un guvern minoritar sau noi alegeri, un scenariu respins de opoziție, care crede că este vorba de o simplă ceartă între parteneri, scrie AFP.

Jaroslaw Kaczynski Foto: AGERPRES

Un proiect de lege privind drepturile animalelor a divizat dreapta aflată la putere.

Doi parteneri minori din coaliția tripartită aflată la putere au refuzat să susțină legea, provocând furia lui Jaroslaw Kaczynski, puternicul lider al partidului PiS și un mare iubitor de pisici.

"Toate opțiunile sunt acum posibile - inclusiv cele privind un guvern minoritar sau alegeri anticipate", a declarat Piotr Muller, purtătorul de cuvânt al guvernului.

Marek Suski, unul dintre principalii responsabili ai PiS, a mers și mai departe și a acuzat aliații că au desființat coaliția.

"Începând de azi, avem un guvern minoritar", a spus el, apreciind că foștii săi aliați pot de acum "să-și facă bagajele".

Responsabili din PiS, care deține doar 197 dintre cele 460 de locuri ale parlamentului, au anunțat luni o întâlnire pentru a decide "viitorul guvernării".

Cu toate acestea, potrivit unor analiști și politicieni din opoziție, nu este vorba decât de un foc de artificii care face parte din negocierile dintre PiS și cei doi parteneri ai săi, partidul Polonia solidară, care controlează 19 locuri în parlament, și partidul Înțelegerea, cu 18 locuri, în preajma unei așteptate remanieri ministeriale.

PiS vrea să reducă numărul de posturi controlate de cei doi parteneri ai săi.

Următoarele alegeri parlamentare sunt prevăzute în Polonia în 2023.

Grație susținerii opoziției liberale, legea în discuție a fost adoptată cu 356 voturi pentru și 75 împotrivă, în timp ce 18 parlamentari s-au abținut.

Proiectul, care mai are nevoie și de aprobarea Senatului, interzice creșterea animalelor pentru blană - o industrie importantă în Polonia - și stopează exporturile de hrană halal și cușer.

Polonia este al treilea producător de blană după China și Danemarca, potrivit ONG-urilor, și un mare exportator de carne cușer spre Israel și comunitățile evreiești din Europa.

Legea este evident în contradicție cu interesele crescătorilor de astfel de animale, care au o cifră anuală de afaceri de circa 1,6 miliarde de euro.