Statuia comerciantului de sclavi Edward Colston a fost înlocuită miercuri dimineața în Bristol cu o sculptură reprezentând unul din protestatarii a căror furie a dus la dărâmarea sa, relatează The Guardian.

Jen Reid in fata statuii saleFoto: Ben Jander

Sculptura lui Jen Reid, care a fost fotografiată stând în fața soclului cu pumnul ridicat după ce statuia negustorului din seco XVII a fost dărâmată de către protestatarii Black Lives Matter luna trecută, a fost ridicată în zori de către o echipă îndrumată de artistul Marc Quinn.

O echipă de 10 muncitori sosiți în 2 camionete înainte de ora 5 dimineața au instalat sculptura reprezentând-o pe Reid, femeia relatând că a lucrat în secret cu Quinn la idee timp de mai multe săptămâni.

Acțiunea a reprezentat o surpriză totală pentru autorități, aceștia neanunțând deocamdată ce planuri au pentru locație.

O pancartă cu mesajul „Black Lives Matter” a fost plasată la baza soclului iar la scurt timp după ce vehiculele folosite la transportarea sculpturii au plecat de la fața locului Reid a fost fotografiată în fața statuii cu pumnul în aer.

„Este pur și simplu incredibil”, a declarat aceasta, adăugând că „aia-i destul de tupeist, este”.

„Ar fi fost la fel de important dacă ar fi fost altcineva care reprezintă același lucru. Asta va continua conversația. Nu văd [sculptura] venind jos prea repede”, a mai afirmat femeia.

Reid, o stilistă care a participat la marș împreună cu soțul său, a făcut parte dintr-unul din grupurile care au tras jos statuia lui Edward Colston jos de pe soclu și au aruncat-o în râu.

Citește și: