Ar putea reprezenta restituirea sculpturilor Partenonului de către British Museum către Atena un aspect al viitoarelor negocieri dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie în perioada post-Brexit? Un paragraf al articolului 32 din draftul de negociere prevede că "părţile semnatare (Marea Britanie şi Uniunea Europeană) trebuie, potrivit normelor Uniunii, să adreseze precizări cu privire la restituirea unor bunuri culturale ce au fost sustrase în mod ilegal din ţările de origine", potrivit Proto Thema, citat de Rador.

Partenonul (f: Steve Swayne)Foto: Wikipedia

Potrivit unor informaţii de la Bruxelles, paragraful respectiv a fost inclus în draftul de negociere la presiunea Greciei, Italiei şi Ciprului, fără însă a se preciza în mod clar dacă se referă la Sculpturile Partenonului sau la alte vestigii antice şi bunuri culturale care ar putea fi descoperite la marile case britanice de licitaţii. (Este vorba de o colecţie de 88 de sculpturi în marmură sustrase de pe Acropola Ateniană la începutul secolului al 19-lea de către Lordul Elgin, ambasadorul britanic în Imperiul Otoman, care, profitând de dominaţia otomană asupra Greciei, ar fi obţinut un firman de la Sultan pentru a desprinde aceste sculpturi din Templul Zeiţei Atena de pe Acropole. Statuile se află la British Museum din anul 1816, iar Grecia încearcă să obţină restituirea lor prin cereri succesive formulate încă din anul 1983 n.trad.)

Este de aşteptat ca draftul negocierilor dintre UE să fie finalizat miercuri, pentru ca luna următoare să înceapă între cele două părţi negocierile care vor stabili relaţiile dintre ele după încheierea perioadei de tranziţie, la data de 31 decembrie 2020.

Cu toate că nu este deloc sigur că paragraful în cauză a fost adăugat pentru Sculpturile Partenonului pe care British Museum susţine că le deţine în mod legal, negocierile cu privire la relaţia comercială dintre Marea Britanie şi UE nu trec doar pe la Bruxelles, ci şi pe la cele 27 de state membre, care pot pune propriile lor condiţii. Concret, Spania pune noi condiţii cu privire la Gibraltar, iar Franţa cere mai multe garanţii pentru politica de pescuit.

În orice caz pare mult mai probabil ca paragraful în cauză să vizeze bunuri culturale care au legătură cu contrabanda cu antichităţi şi nu cu Sculpturile Partenonului, a căror restituire, deşi este cerută de multă vreme de către Grecia, nu pare să aibă legătură cu negocierile cu privire la viitoarea relaţie dintre UE şi Marea Britanie.