Autoritățile din Rusia au început luni returnarea unei părți a navelor ucrainene confiscate în urmă cu un an, în contextul negocierilor ce urmează a fi purtate de liderii celor două state la Paris, pe 9 decembrie, relatează Mediafax citând site-ul agenției Dpa.

Stramtoarea KerciFoto: Google Maps

Autoritățile de la Moscova au hotărât luni returnarea unor nave confiscate de ruși ucrainenilor, la scurt timp după ce liderul rus Vladimir Putin a confirmat participarea la summitul dintre acesta și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, care va avea loc pe 9 decembrie, la Paris.

Garda de coastă a Rusiei a confiscat trei nave și echipajele acestora situate în apropierea regiunii îndelung disputate Crimeea în urmă cu un an, susținând că navele ucrainenilor au realizat o „provocare” la adresa Moscovei, pătrunzând în apele teritoriale ale acesteia, din cadrul Strâmtorii Kerci.

Returnarea navelor, confirmată de autoritățile de la Kiev, a fost realizată cu câteva ore înaintea sosirii ministrului german de externe Heiko Maas în Ucraina, mandatat cu asistarea eforturilor de restabilire a păcii. Cei 20 de membri ai echipajului au fost eliberați în urmă cu două luni, în cadrul unui schimb de prizonieri.

Germania și Franța au depus eforturi pentru reluarea negocierilor privind reconstrucția păcii în relațiile dintre Moscova și Kiev, în vederea rezolvării situației separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei și a crizei generate de aceasta. Președintele francez Emmanuel Macron, care va găzdui întrevederea dintre Putin și Zelenski, a salutat demersul celor două state care va consolida încrederea dintre acestea.

Kremlinul a confirmat luni că președintele rus Vladimir Putin va participa la un summit privind situația din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru reporteri că liderul rus va participa, însă a refuzat să dea declarații privind așteptările Moscovei de la acest summit.

Conflictul dintre armata ucraineană și forțele susținute de Rusia a dus la moartea a aproximativ 13.000 de persoane în estul Ucrainei din 2014 și până în prezent. Cu toate că un armistițiu semnat în 2015 a dus la încetarea conflictului, unele confruntări de mică amploare încă mai au loc uneori.