Scrisoarea trimisă de Comisia Europeană Italiei cu privire la manevra financiară a sosit conform planificării. Până pe 23 octombrie, potrivit scrisorii, executivul UE așteaptă noi clarificări din partea Italiei „pentru a ajunge la o evaluare finală” privind Legea Bugetului, scrie La Repubblica, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu toate acestea, dintr-o primă evaluare, Bruxellesul îşi exprimă unele îndoieli, pornind de la riscul că Italia nu va fi în stare să-și reducă datoriile, așa cum ar trebui dacă ar respecta normele europene privind conturile publice. „Planul Italiei nu respectă valorile de referință pentru reducerea datoriilor în 2020”, se arată în scrisoarea semnată de Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice, și de Valdis Dombrovskis, vicepreședintele numit recent. În timpul dimineţii, Moscovici a precizat că „nu există nicio criză” cu Italia și că scrisoarea nu cere ţării noastre să facă vreo modificare. "Această scrisoare este diferită de cea adresată anul trecut guvernului italian", a adăugat el.

"Ținând cont de dezbaterea din cadrul reuniunii Eurogrupului din 9 octombrie privind situația economică și politica bugetară din zona euro, Comisia Europeană încearcă să continue un dialog constructiv cu Italia pentru a ajunge la o evaluare finală", explică Comisia în scrisoare.

"Am fi încântați să primim informații suplimentare despre compoziția precisă a bilanțului structural", scrie Comisia, solicitând și mai multe clarificări privind metodele de cheltuire prevăzute în documentul bugetar programatic. "Aceste informații ne-ar ajuta să înțelegem dacă există riscul unei abateri semnificative de la calea de ajustare bugetară pe care Italia și-a propus să o urmeze".

În așteptarea răspunsului oficial, premierul Giuseppe Conte, aflat la adunarea Confesercenti (asociaţia IMM-urilor din comerț, turism, servicii, meșteșuguri și industrie) a oferit deja o primă asigurare. "Există o scrisoare de la Bruxelles la care va răspunde ministrul Economiei, oferind clarificările necesare. Nu suntem deloc îngrijorați, este un dialog normal cu Bruxellesul pe care nu îl vom evita", a explicat Conte.

"Spread-ul s-a redus în această ultimă parte a anului 2019 și ne va permite să economisim până la 18 miliarde de euro, ceea ce va duce la o reducere a raportului datorie-PIB. Vom face eforturi pentru a reduce și mai mult spread-ul, astfel încât piețele să poată avea din nou încredere în noi", a spus el.

"Vom răspunde zilele acestea, în timpul solicitat. Mai mult ţări europene au primit scrisori de clarificare. Iar tonul cererii de clarificare este la ani-lumină distanţă de scrisorile de anul trecut care contestau radical manevra galben-verzilor", a declarat ministrul adjunct al economiei, Antonio Misiani, la microfoanele postului Radio anch'io. "Noi, în schimb, am reușit să construim o manevră expansivă care să ajute economia italiană să repornească, dar am făcut-o rămânând în cadrul normelor europene, așa cum vom demonstra de altfel şi Bruxellesului ".