SUA vor oferi continuarea sprijinului pentru Ucraina în cursul vizitei lui John Bolton la Kiev; deși Belarus rămâne aliat cu Rusia, Bolton ar putea să încerce să-i ofere stimulente economice sau de securitate Minskului; cum Moldova rămâne delicat poziționată între partide pro-europene și rusofile, Bolton va încerca să atragă țara mai aproape de Vest în cursul vizitei sale la Chișinău, potrivit Rador care citează o analiză Stratfor.

John BoltonFoto: Wikipedia

În bătălia lor la nivel de mari puteri cu Rusia, SUA continuă să sondeze pe la periferia gigantului eurasiatic. Consilierul pe probleme de securitate națională John Bolton a vizitat Ucraina pe 27 august ca parte a unui efort de a „evidenția sprijinul american pentru suveranitatea, integritatea teritorială și calea euro-atlantică ale Ucrainei”, conform ambasadei SUA la Kiev. Dar acesta nu e singurul loc spre care se îndreaptă Bolton - personaj-cheie al establishment-ului american de securitate și al administrației prezidențiale când vine vorba de confruntarea cu Rusia - în efortul de a amplifica influența americană, el având programate escale săptămâna aceasta și în Belarus și Moldova.

Tabloul general

John Bolton este în turneu în Europa de Est, pe fondul unei înfruntări prelungite între Moscova și Washington, cu scopul de a sonda terenul pentru a găsi puncte slabe în apropierea frontierelor Rusiei. SUA vor căuta probabil ocazii de a-și mări influența în Ucraina, Belarus și Moldova, ca pârghie de presiune asupra Rusiei, deși capacitatea Washingtonului de a proceda astfel va varia de la țară la țară.

De ce contează

În spatele momentului ales de Bolton pentru vizitele în Ucraina, Belarus și Moldova se află multe lucruri. De pildă oprirea lui Bolton în Ucraina, unde SUA au furnizat un consistent sprijin financiar și de securitate Kievului în lupta lui în curs cu separatiștii din Donbas susținuți de Rusia, vine înainte de conferința Normandia Patru de luna viitoare, care va reuni Ucraina, Rusia, Germania și Franța în încercarea de a revigora discuțiile împotmolite cu privire la conflict. Stingerea conflictului din estul Ucrainei e una dintre cele mai mari priorități ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenskii, însă el s-a confruntat cu dificultăți încă de la începutul mandatului, inclusiv anunțul Rusiei cum că va acorda pașapoarte locuitorilor din regiunea disputată. În consecință, întâlnirile programate de Bolton la Kiev ar putea pune în mișcare acțiuni de contracarare a strategiei Rusiei de subminare a statului ucrainean.

Pe de altă parte, dacă vizita planificată de Bolton la Minsk se va realiza într-adevăr, va fi fi vizita la cel mai înalt nivel făcută de un oficial american în Belarus în ultimele două decenii. Deși Belarus rămâne ferm ancorat pe orbita Rusiei, recentele certuri dintre cele două țări pe tema livrărilor de petrol e posibil să fi creat o deschidere pentru SUA pentru a încerca să-și extindă legăturile economice și energetice acolo. Din perspectiva securității, e probabil ca SUA să-și formalizeze planurile de a-și extinde prezența militară în Polonia, cu ocazia vizitei președintelui Donald Trump la Varșovia pe 1 septembrie - eventualitate ce ar putea provoca o concentrare de forțe rusești în Belarusul vecin. Prin urmare, toți ochii vor fi pe Bolton pentru a vedea dacă îi va face Poloniei vreo propunere în materie de securitate cât timp se va afla în regiune ori dacă va oferi orice fel de măsură directă pentru a atenua îngrijorările de securitate pe care Belarusul le-ar putea avea. Asemenea propuneri la periferia Rusiei au iritat Moscova în trecut; anul trecut, cu ocazia unui turneu în Caucaz, Bolton a dezvăluit ideea vânzării de arme către Armenia. Washingtonul și Erevanul n-au încheiat încă vreo înțelegere în acest sens, ceea ce nu înseamnă că Kremlinul n-a luat oferta ca pe o provocare.

În fine, Bolton va vizita Moldova la scurt timp după ce partide pro-europene și rusofile au ajuns la un acord de împărțire a puterii în țară, un câmp de bătălie pentru influență între Occident și Kremlin. Coaliția de guvernare este totuși instabilă, fiindcă partidele nu au convenit să împartă puterea decât pentru a-și elimina inamicul comun, Partidul Democrat condus de oligarhul Vlad Plahotniuc. În consecință, partenerii de coaliție au viziuni profund diferite în sfera politicii externe, socialiștii favorizând integrarea cu Rusia și blocul ACUM preferând integrarea occidentală. Așadar, orice sprijin din partea lui Bolton pentru a încuraja sau conserva orientarea occidentală a guvernului va fi esențial de urmărit.

Context

Vizita lui Bolton survine la numai câteva săptămâni după ce SUA s-au retras formal din Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF). El a fost un partizan înverșunat al retragerii sau al revizuirii tratatelor de control al armamentului cu Rusia, favorizând concomitent sancțiuni mai dure contra Moscovei - două direcții pe care Washingtonul le-a urmat cu entuziasm în timpul mandatului de consilier al lui Bolton.