Economia Coreei de Nord s-a micșorat în 2018 pentru al doilea an consecutiv, scăderea PIB fiind cea mai mare din ultimii 21 de ani, în condițiile sancțiunilor internaționale și a secetei, a transmis vineri banca centrală din Coreea de Sud, citată de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Produsul Intern Brut al Coreei de Nord s-a contractat cu 4,1%, în temeni reali, anul trecut, cel mai mare declin de după 1997. În 2017, economia a scăzut cu 3,5 procente, potrivit estimărilor făcute de banca centrală din Sud, în condițiile în care Nordul nu dezvăluie statistici despre economia sa.

”Sancțiunile care au fost adăugate și întărite în 2017 au avut un impact dur, în condițiile în care seceta a lovit sectorul agricol, ce constituie aproximativ 20% din economie”, a spus Park Yung-hwan, de la Bank of Korea.

Comerțul internațional a scăzut cu 48,4% în 2018, în condițiile în care sancțiunile internaționale au tăiat 90% din exporturi. Producția sectorului minier s-a redus cu 17,8% din cauza sancțiunilor aplicate exporturilor de cărbune și minerale, iar agricultura, sectorul forestier și pescuitul cu 1,8% din cauza secetei.

Populația Coreei de Nord este estimată la 25,13 milioane de persoane, cu un venit anual pe cap de locuitor de 1.298 de dolari.

Problemele cu care se confruntă o economie ce funcționează deja defectuos din cauza ineficienței și a izolării ar putea explica eforturile Phenianului de a scăpa de sancțiuni în negocierile cu Statele Unite.

”Economia nu putea decât să se contracte în mod sever, ținând cont de sancțiunile sub care se află ”, spune Katzeff Silberstein, expert în economia Coreei de Nord la Stimson Center.

”Datele sugerează că a existat o creștere masivă a utilizării interne de cărbune și minerale. Acestea sunt o marfă de export crucială și, acum că se vinde atât de puțin în afară, comparativ cu alți ani, industria națională probabil că este dopată cu energie ieftină, dacă ținem cond cât de mult încă se extrage”, a spus acesta.