Istorici bulgari protestează împotriva prezentării neincisive, în opinia lor, a conţinutului şi a lipsei de suficiente realităţi despre regimul comunist, în cele cinci manuale de istorie pentru clasa a X-a, care candidează pentru aprobare la Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei de la Sofia, scrie rador care citează 24chasa.bg.

HotNews.roFoto: Hotnews

În urma semnalelor profesorilor, a avut loc o întâlnire cu editorii, la minister. Experții au cerut autorilor să aibă în vedere observaţiile făcute, în măsura în care sunt de acord cu acestea. Până în ultimul moment se pot face corecturi", a explicat Ministerul Învătământului şi Stiinţei de la Sofia.

"În niciuna dintre variante nu există un cuvânt despre cea mai sângeroasă perioadă a terorii, într-un regim de ocupație din partea Armatei Roșii, pe care comuniștii bulgari o desfăşoară în toată Bulgaria. Victimele sunt între 18.000 și 30.000 de persoane, fără proces și sentință". Asta a declarat pentru ziarul "24 de ore" profesorul Evelina Kelbecheva, care predă istorie la Universitatea Americană din Bulgaria. Ea e indignată că nu a fost descrisă masacrarea, în sate şi orăşele, a primarilor, profesorilor, farmaciștilor, preoților - și intelectualitatea politică și culturală. "Acești oameni sunt luați din casele lor, înghesuiţi în vagoane, bătuţi cu cruzime", a spus profesorul Kelbecheva. Potrivit profesorului, procesele trebuie explicate și trebuie văzut impactul lor asupra societății. De fapt, cele mai importante trăsături ale dictaturii totalitare impuse de ocupația Armatei Roșii nu au fost evidențiate.

"Potrivit amintirilor oamenilor, se deshumează morminte comune în toată Bulgaria. Au existat şi răpiri în cursul nopţii, bătăi cu pietre și au fost arşi oameni vii, legați cu sârmă ghimpată. Şi aceste fapte nu sunt prezentate în niciun manual! Această teroare era înspăimântătoare. Aceasta semăna teamă în Bulgaria, schimbând întreaga reacție publică", a continuat istoricul bulgar. Ea este de asemenea surprinsă de faptul că textele se referă la așa-numitele liberalizare a regimului lui Todor Jivkov, când în lagărele din Belene și Lovech au avut loc "asasinate monstruoase".

Nicăieri nu se vorbeşte de cea mai mare criză financiară și economică, când am plătit miliarde pentru ocuparea Bulgariei de către Armata Roșie și milioane pentru participarea Bulgariei la etapa finală a celui de-al doilea război mondial. "Se vorbește de aparate represive și de epurări, dar nu se arată că coloana vertebrală a sistemului se sprijină pe violența politică. În anii '70, intelectualii și protestatarii au fost închiși. Nu există destine umane care să nu fie afectate de istorie. Lipseşte concluzia principală - că represiunea politică din Bulgaria este cea mai mare din întregul bloc estic", a explicat profesorul.

Petăr Nikolov, ministru adjunct al învăţământului: "Oameni de ştiinţă de la Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei trebuie să modifice conţinutul"

Reporter: Domnule Nikolov, care este comentariul dv. legat de criticile aduse noilor manuale de istorie de clasa a X-a?

Petăr Nikolov: În temeiul noului cadru de reglementare, Ministerul Învăţământului și Științei a făcut totul pentru a avea manuale obiective de istorie. Procedura trece prin mai multe etape. Diferite edituri pot participa la ea, ele își pregătesc proiectele. Ministerul nu poate decide singur ce este adevăr istoric și ce nu. Lucrăm cu specialişti din instituții de învățământ superior care au acreditare în istorie. Le trimitem şi profesorilor de istorie să-și spună părerile. În final, suntem deja în această etapă. Ministerul nu poate face o schimbare pur politică a conținutului, ci ia în considerare opinia specialiștilor.

Reporter: Istoricii spun că unele fapte terifiante sunt ascunse pur şi simplu.

Petăr Nikolov: Aceste elemente nu lipsesc, pur și simplu nu le-a fost acordată atenţia pe care cercetători precum prof. Kelbacheva, Hristo Hristov și alții, o așteaptă. Întrebarea este în ce măsură acestea sunt evidențiate. Istoria nu este o știință exactă. Istoria este în mare măsură o chestiune de interpretare și de conflict de interpretări diferite.

Eu mă întreb dacă nu ar trebui să trecem la un manual unic de istorie; pentru mine, personal, este o întrebare deschisă. Cealaltă întrebare este dacă comunitatea istorică trebuie să se întrunească şi să aibă o discuţie academică şi să iasă cu un consens academic despre cum trebuie să arate aceste manuale. Nu este de datoria Ministerului ca organism politic să rezolve această problemă, ar trebui să se facă de mediul academic

24chasa.bg (preluare Rador)