Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Fox News, că președintele Donald Trump ar putea discuta subiectul protestelor din Hong Kong cu omologul său chinez, Xi Jinping, în cadrul reuniunii G20 ce va avea loc luna aceasta în Japonia, informează Mediafax citând CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Sunt sigur că aceasta va fi una dintre temele pe care le vom aborda. Avem o serie de subiecte importante de discutat în privința legăturii dintre China și Statele Unite”, a spus Pompeo.

În mod public, Guvernul de la Beijing a adoptat un ton sfidător la adresa protestatarilor din Hong Kong, acuzând că în spatele acestora se află „influențe străine”. Cu toate acestea, experții susțin că protestele din Hong Kong au atras atenția asupra Chinei într-un moment în care Xi nu își dorește acest lucru.

„Președintele Xi vrea în continuare să se așeze la masa discuțiilor cu Statele Unite în privința comerțului dintre cele două țări și nu vrea să lege aceste discuții de niciun alt subiect în acest moment”, a declarat Bonnie Glaser, șeful proiectului „China Power” al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Sute de mii de persoane au continuat să protesteze în Hong Kong, cerând demisia șefei Executivului, Carrie Lam, cu toate că aceasta a anunțat suspendarea pe termen nedeterminat a controversatei modificări a legislației privind extrădarea.

Carrie Lam, o apropiată a regimului de la Beijing, a anunțat sâmbătă că Guvernul său a decis să suspende pe termen nedeterminat proiectul care ar fi permis ca cetățenii din Hong Kong acuzați de fapte penale să poată fi extrădați către China continentală pentru a fi judecați. Ea și-a exprimat „regretul și profunda mâhnire” față de efectul pe care acest proiect legislativ l-a avut asupra societății, însă nu a prezentat scuze în cadrul discursului, fapt care i-a nemulțumit pe protestatarii care îi solicită demisia.

Cu toate că oficialii din Hong Kong au dat asigurări că nicio persoană care ar risca să fie condamnată la moarte, torturată sau condamnată din motive politice nu ar urma să fie extrădată către China, protestatarii s-au declarat sceptici în legătură cu aceste promisiuni și au acuzat-o pe Carrie Lam că ar fi „trădat” cetățenii din Hong Kong. Ei susțin că se opun acestor modificări legislative și din cauza încălcărilor repetate ale drepturilor omului de către regimul comunist de la Beijing.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”.