Atacurile repetate împotriva navelor și instalațiilor petroliere din regiunea Golfului riscă să perturbe piața mondială și să provoace un conflict armat care să implice Iranul, cred analiștii citați de AFP.

Petrolier atacat in stramtoarea OrmuzFoto: Captura YouTube

Joi, două petroliere, unul norvegian și altul japonez, au fost ținta unui atac de origine nedeterminată în marea Oman, la intrarea în Golf, o regiune crucială pentru piața aurului negru.

Atacul din apropierea strâmtorii Ormuz, un punct strategic pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în lume, a determinat o creștere a prețului țițeiului, la o lună după un atac similar care a vizat patru nave, dintre care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite.

"Cu acest nou tip de atac, regiunea cunoaște o perioadă periculoasă. Orice eroare de calcul (...) riscă să declanșeze o spirală spre o confruntare directă", a arătat Elizabeth Dickinson, analist la International Crisis Group.

"Este suficientă o eroare"

În opinia sa, conflictele din regiune sunt "poluate" de declarațiile Statelor Unite și ale Iranului, unde numărul 1 Ali Khamenei a exclus orice deschidere spre președintele Donald Trump.

Teheranul și Washingtonul se află în centrul unei dispute cu riscuri mari, după retragerea unilaterală, în mai 2018, a administrației Trump din acordul nuclear iranian și restabilirea sancțiunilor economice americane. Fără a uita invectivele și amenințările reciproce din ultimele luni, alături de întărirea prezenței militare americane în regiune.

Arabia Saudită, susținută de aliatul american, și Iranul, cei doi „grei” din Orientul Mijlociu, rămân angajate într-o cursă pentru dominarea acestei regiuni strategice.

Atacurile din 12 mai împotriva a patru nave sunt atribuite Iranului de către Riad și Washington. Ele au fost urmate, două zile mai târziu, de un atac împotriva unui oleoduct saudit, revendicat de rebelii din Yemenul vecin, susținuți de Teheran.

Pentru Capital Economics, centru de studii cu sediul în Londra, atacul de joi este „ultimul semn al agravării tensiunilor geopolitice în regiune".

"Există un risc în creștere de a vedea evenimentele transformându-se pur și simplu într-un conflict", se arată într-o notă a acestui centru de studii. "Uneori este suficientă o eroare sau o comunicare proastă pentru a declanșa un conflict mai extins (...) iar regularitatea sporită a atacurilor semnifică faptul că acest risc crește".

Presiunea asupra economiei mondiale

Atacurile recente pun presiune pe prețul petrolului. În jurul orei 13,30 GMT, barilul Brent din marea Nordului pentru livrările în august creșteau cu 2,28 dolari (+3,84%), la 62,25 dolari. Barilul WTI pentru livrările în iulie creștea cu 1,86 dolari (+3,68%), la 53,00 dolari.

Acest risc a fost subliniat de regele Salman al Arabiei Saudite, primul exportator mondial de petrol, care avertiza la începutul lui iunie că acest gen de atacuri ar putea amenința aprovizionarea pieței internaționale a petrolului și, pe cale de consecință, economia mondială.

"Persistența acestor atacuri ar putea crește suficient riscurile astfel încât navele să evite să folosească această zonă, ceea ce ar crește primele de risc pentru investitori, având ca efect majorarea prețurilor la energie", a declarat Geordie Wilkes, de la Sucden Financial.

Karen E. Young de la American Enterprise Institute subliniază aceleași riscuri. "Asistăm la un flux constant de incidente, atât pe frontul Yemenului cât și pe culoarele de navigație din Golf".

"Statele membre ale CCG, în special Emiratele, au muncit din greu pentru a reda imaginea unei regiuni periculoase pentru investiții și comerț", a spus ea, făcând referire la Consiliul de Cooperare din Golf, care regrupează pe lângă Emirate Arabia Saudită, Bahrain, Oman, Qatar și Kuweit.

Iar, "fără a ști cu certitudine cine comite aceste atacuri împotriva petrolierelor și în ce scop, factorul de risc continuă să crească".

Alături de atacurile rebelilor yemeniți pe flancul sudic al Arabiei Saudite, "toată peninsula arabică se apropie de statutul de zonă de conflict", a adăugat ea.