Coaliția guvernamentală dreapta - extrema dreapta s-a destrămat în Austria, cu câteva zile înaintea alegerilor europene, după plecarea tuturor miniștrilor FPÖ, pe fondul scandalui declanșat de publicarea unei înregistrări video în care liderul naționalist Heinz-Christian Strache se declară dispus să acorde contracte publice austriece în schimbul obținerii de finanțări din Rusia, scrie AFP.

Sebastian KurzFoto: Agerpres/EPA

Partidul Libertății din Austria (FPÖ) a anunțat la finalul zilei retragerea cu efect imediat a tuturor miniștrilor din cabinetul format cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz, fără a mai aștepta alegerile parlamentare anticipate programate în septembrie.

Plecările vin după decizia șefului guvernului de a-l demite pe ministrul de Interne de extremă dreapta Herbert Kickl. În jurul acestui politician controversat, strategul FPÖ, o nouă criză s-a declanșat luni în cadrul coaliției în agonie.

Sebastian Kurz a apreciat că profilul acestui ministru este incompatibil cu derularea anchetei privind înregistrarea cu camera ascunsă făcută într-o vilă din Ibiza în 2017.

În timpul celor 18 luni în funcție, ministrul de Interne a fost în centrul a numeroase polemici. A provocat un scandal național prin percheziționarea, chiar la începutul mandatului, a sediului serviciilor interne de securitate (BVT).

Numeroase documente sensibile au fost confiscate și, considerând credibilitatea BVT afectată, serviciile secrete aliate au luat distanță față de această instituție.

FPÖ mai deținea, pe lângă Interne, portofoliile Afacerilor Externe, Apărarea, Transporturile și Munca.

Dreapta conservatoare a lui Kurz și dreapta naționalistă cu tendință europsceptică FPÖ, aliate din 2017, s-au regăsit pe teren comun în linia dură împotriva imigrației.

Liderii celor două formațiuni se afișau deschis drept un model de coaliție capabil să fie reprodus la scara Uniunii Europene unde formațiunile naționaliste și-au multiplicat victoriile în ultimii ani.

În declarațiile marcate de alcool ale lui Strache, înregistrate cu o cameră ascunsă la o petrecere, fostul șef al extremei drepte vorbește despre acordarea de contracte publice austriece în schimbul unor finanțări rusești.

Acesta evocă de asemenea un sistem ilegal de finanțare la FPÖ, un partid pe care îl conduce din 2005, potrivit extraselor publicate vineri de presa germană și a căror origine nu a fost stabilită.

În fața posibilelor repercusiuni, lidera extremei dreapta franceze, Marine Le Pen, aliată cu FPÖ, s-a distanțat și ea, reproșând o "gravă greșeală".

Efectele acestui seism politic în Austria s-au resimțit în primele sondaje publice după dezvăluirea scandalului: FPÖ scădea cu 5 puncte în intențiile de vot, la 18%, în timp ce conservatorii lui Kurz avansau la 38%.