Legea va interzice, astfel, toate simbolurile religioase, inclusiv crucifixele, hijaburile și kipele. Această modificare legislativă este însă contestată, criticii susținând că va afecta în primul rând femeile musulmane din sectorul public.
Noua reglementare, introdusă de Coaliția Avenir Québec (CAQ), intră în contradicție cu politicile premierului canadian Justin Trudeau, care promovează libertatea religioasă. „Este de neimaginat că într-o societate liberă se legitimează discriminarea cetățenilor pe criterii religioase”, a declarat Trudeau joi.
Potrivit proiectului de lege, Canada este un stat laic, iar acest principiu „trebuie să fie afirmat într-un mod care să asigure un echilibru între drepturile colective ale cetățenilor din Quebec și drepturile și libertățile individuale”.
Provincia Quebec a adoptat în 2017 o lege care interzicea acoperirea feței în public, însă aceasta a fost suspendată de instanță.
Premierul provinciei, Francois Legault, a declarat joi că proiectul de lege „ne reprezintă valorile și este foarte important”.
Quebec-ul e o "provincie" francofona, in timp de restul tarii e anglofon.
Chiar actualul premier, Justin Trudeau, e "quebecois" francofon, tatal sau a fost si el premier al Canadei.
Politica de imigratie (50.000/an intrari in medie) din Quebec e mai restrictiva decat in restul Canadei, iar partidul care a castigat alegerile a promis ca va reduce numarul migrantilor la maximum 40.000/an.
Un sfert din cei veniti nu stiu deloc nici engleza si nici franceza (limba oficiala), ceea ce poate surprinde pt ca in ultimii ani principalele tari furnizoare de migranti in Quebec sunt Columbia, Algeria, Maroc, Haiti, China, Brazilia, urmate de multe tari africane si asiatice.
O majoritate de quebecois refuza o eventuala "islamizare" a societatii lor si cele doua partide care sustin reducerea imigratiei si descurajarea manifestarilor islamiste sunt si cele care au obtinut majoritatea voturilor (54% in total pt "Coalitia Viitor Quebec" si "Partidul quebecois").
Ar fi fost inechitabil sa fie vizati doar musulmanii extremisti, asa ca s-a ajuns la varianta in care toata lumea va trebui sa renunte in institutiile publice la afisarea ostentativa a simbolurilor de apartenenta religioasa.
O majoritate de crestini, evrei si musulmani nu poarta cruci, kippa sau hijab-uri, nu simt nevoia sa impuna vederii celorlalti o anume aparenta vestimentara.
Mai multe tari europene au procedat deja la astfel de interdictii, uneori nu doar in institutii publice ci peste tot in spatiul public (burqa islamica in Franta de ex).
"Uniformele" religioase sunt folosite de extremisti in special ca instrumente de supunere a femeilor, agresate in comunitatile lor daca nu se supun prescriptiilor religioase medievale.
de aici provine problema lor și nu-s alții de vina.
plus ca Trudeau a mai adus 30.000 de sirieni nedocumentați si deja s-a cam umplut paharul.
Nu in institutiile publice!
De ce sensibilitatea ei religioasa ar fi mai importanta decat sensibilitatea religioasa a altora?