Antonio Costa, premierul socialist al Portugaliei, a anunțat duminică o remaniere a guvernului său, înlocuindu-l pe ministrul infrastructurii pentru a-i permite să fie liderul listei Partidului Socialist la alegerile europarlamentare din luna mai, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Miniștrii Pedro Marques șiMaria Manuel Leitao Marques, și-au încetat funcțiile în guvern, a declarat președinția într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Această remaniere urmează anunțului, de sâmbătă seară, cu privire la numirea lui Pedro Marques în fruntea listei Partidului Socialist pentru alegerile europene din 26 mai.

La propunerea primului ministru, președintele Republicii, Marcelo Rebelo de Sousa, a decis să numească trei foști secretari de statînfuncții de ministru.

Pedro Nuno Santos vaocupa portofoliul de Infrastructură și Locuințe, Angelo Nelson Rosario de Sousa va deveni Ministru al Planificării și Mariana Guimaraes Vieira Ministru al Președinției.

Noii miniștri și noii secretari de stat vor prelua funcția începând de luni după-amiază după o ceremonie la palatul prezidențial.

Miercuri, cu opt luni înainte de următoarele alegeri legislative, executivul socialist va face față unei moțiuni de cenzură depusă de un mic partid de dreapta, CDS, pe care majoritatea de stânga ar trebui să o respingă fără dificultate.

CDS, care are 18 deputați din 230, se află în spatele celei de-a douamoțiuni de cenzură față de guvern. Partidul intenționează să protesteze împotriva "incapacității guvernului de a găsi soluții pentru țară" și îl acuză că acționează exclusiv în scopuri electorale.