Pensii, sănătate, familie, locuri de muncă: cheltuielile sociale publice au reprezentat anul trecut 32% din produsul intern brut (PIB) al Franței, cea mai generoasă țară bogată din acest punct de vedere, potrivit unui studiu publicat miercuri de Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), citat de AFP.

Proteste in ParisFoto: Agerpres

La fel ca și în 2016 și 2014, Franța ocupă primul loc al acestui clasament realizat de OECD.

Cu "cheltuieli publice brute" echivalente cu 32% din PIB-ul său, Franța devansează pe podium Belgia (28,9%) și Finlanda (28,7%).

La celălalt capăt al clasamentului în rândul țărilor OECD, Coreea de Sud (11,1%), Chile (10,9%) și Mexic (7,5%).

Franța nu ocupă însă primul loc la toate categoriile. Prima la sănătate (8,8% din PIB, înaintea SUA și Germaniei), se află pe locul trei la pensii (13,9% din PIB, după Grecia și Italia) și pe locul șapte în ceea ce privește susținerea populației aptă de muncă (șomaj, incapacitate, alocații familiale).

Chiar și dacă se iau în calcul cheltuielile private, fie ele "voluntare" sau "obligatorii", și fiscalitatea specifică fiecărui stat, Franța rămâne numărul 1 mondial, cu "cheltuieli sociale nete" de 31,7% din PIB, peste Statele Unite (30%) și Belgia (26,7%).