Turcia nu va fi "intimidată" de "amenințările economice" americane legate de miliția kurdă siriană, a declarat luni ministrul turc al Afacerilor Externe, adăugând însă că țara sa nu este "împotriva" ideii unei "zone de securitate" în Siria, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am spus în mai multe rânduri că nu vom fi intimidați de nicio amenințare", a declarat Mevlüt Cavusoglu, într-o conferință de presă la Ankara. "A amenința Turcia pe plan economic nu va duce la nimic", a adăugat el.

Acesta a reacționat la amenințările publicate duminică de Donald Trump pe Twitter de "devastare" economică a Turciei dacă Ankara va ataca miliția kurdă Unitățile de protecție a poporului (YPG), o grupare armată în Siria pe care o consideră "teroristă" dar care este susținută de Washington.

"Partenerii strategici, aliații nu ar trebui să discute pe Twitter, prin rețele sociale interpuse", a comentat Cavusoglu.

"Atunci când e vorba de a alege între dificultăți economice și amenințarea teroristă, poporul nostru răspunde că preferă să îi fie foame și sete (...) dar nu se va înclina", a susținut ministrul turc.

Cavusoglu nu a emis însă obiecții în ceea ce privește crearea unei "zone de securitate" evocată de Trump pe Twitter.

Ministrul turc a reamintit că Turcia a cerut de mai multe ori în ultimii ani crearea unei zone de 30 de kilometri lățime pentru a proteja granița sa cu Siria de pozițiile controlate de YPG.

"Acum, pun această idee pe masă după după ce au văzut că Turica este hotărâtă (să atace YPG). Nu suntem împotriva acestei idei", a declarat Cavusoglu.

YPG reprezintă unul dintre principalele subiecte de dispută între Turcia și Statele Unite, doi aliați în cadrul NATO cu relațiile puternic deteriorate începând cu 2016.

Pentru Ankara, YPG reprezintă extensiunea în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare care duce un sângeros război în Turcia din 1984.

Dar, pentru SUA și alte țări din coaliția antijihadistă, YPG sunt o forță eficientă pentru lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI).

Anunțul retragerii americane din Siria a fost salutat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.