Turcia a trimis noi întăriri militare la granița cu Siria, în pregătirea unei noi eventuale ofensive, după retragerea așteptată a trupelor americane din nordul țării, scrie luni presa turcă, citată de AFP.

Erdogan vs TrumpFoto: Colaj foto

Trimiterea acestor întăriri vine după ce Pentagonul a anunțat duminică semnarea ordinului de retragere a trupelor americane din Siria, pe care președintele Donald Trump o vrea "lentă și extrem de coordonată" cu Turcia.

Unități militare, tunuri Howitzer și baterii de artilerie au fost trimise în convoaie spre districtul Elbeyli, în fața graniței siriene din provincia turcă Kilis, potrivit agenției de presă Anadolu.

Trimiterea de întăriri a început în acest week-end cu sosirea a sute de vehicule militare turcești în regiunea al-Bab, controlată de forțele pro-turce în nordul Siriei, scrie Hürriyet.

Întăriri militare au fost amplasate și spre orașul Akcakale și districtul Ceylanpinar din provincia Sanliurfa în sud-estul Turciei.

Trump a ordonat miercuri plecarea celor 2.000 de militari americani staționați în nord-estul Siriei unde luptă împotriva jihadiștilor alături de Forțele Democratice Siriene (FDS), o coaliție de miliții arabo-kurde.

Această retragere americană va lăsa însă miliția kurdă Unitățile de Apărare a Poporului (YPG), coloana vertebrală a FDS, fără susținere militară, în condițiile în care Turcia amenință cu atacul, considerând luptătorii kurzi drept teroriști.

După o convorbire telefonică, duminică, între Trump și Recep Tayyip Erdogan, președinția turcă a asigurat că cei doi lideri au "convenit asigurarea coordonării între militari, diplomați și alți responsabili din țările lor pentru a evita un vid de putere care ar putea rezulta din exploatarea retragerii (americane) și din faza de tranziție în Siria".

Erdogan a promis sâmbătă să elimine jihadiștii și milițiile kurde din nord-estul sirian.