Scrisoarea prin care secretarul american al apărării, Jim Mattis, și-a anunțat demisia este produsul acumulării de frustrări în doi ani de colaborare cu un președinte impulsiv, Donald Trump. Mattis a radiografiat pericolele strategice cu care se confruntă SUA și care vor trebui rezolvate de următorul șef al Pentagonului, transmite Associated Press.

James MattisFoto: AGERPRES

Mattis, care s-a întors la lucru vineri după ce a uimit tot personalul Pentagonului cu demisia sa neașteptată, avertizează în scrisoarea sa că acțiunile președintelui Trump în raport cu aliații SUA riscă să conducă la distrugerea unor legături dipomatice esențiale și să submineze credibilitatea țării.

,,Deoarece această administrație continuă să implodeze, demisia extraordinară a secretarului Mattis este o pierdere semnificativă și un indiciu că agenda de politică externă a președintelui Trump a eșuat și continuă să provoace haos”, a declarat senatorul democrat Bob Menendez.

Mattis a anunțat joi că plănuiește să demisioneze, o decizie motivată de decizia președintelui de a retrage toate cele aproximativ 2 000 de trupe care luptă împotriva grupării Statul Islamic din nord-estul Siriei.

Mattis a fost, de asemenea, deranjat de decizia de a reduce numărul de trupe americane din Afghanistan și, după cum apare în scrisoare, de disprețul pe care Trump îl arată față de NATO.

Persoana nominalizată să îi preia funcția lui Mattis va avea de înfruntat un Senat care ar putea cere dovezi cu privire la stabilirea noilor puncte fierbinți, precum Siria, Afghanistan și Peninsula Coreeană.

"Cred că trebuie să fim hotărâți și lipsiți de ambiguități în abordarea noastră față de acele țări ale căror interese strategice se află în contradicție tot mai evidentă cu ale noastre", a scris Mattis.

"Este clar că Rusia și China, de exemplu, vor să creeze o lume compatibilă cu modelul lor autoritar pentru a-și promova propriile interese în detrimentul vecinilor, al Americii și al aliaților noștri".

Dezvoltarea și extinderea alianțelor americane a reprezentat un punct important e agenda lui Mattis, fapt care l-a plasat în contradicție cu Donald Trump încă de la preluarea mandatului.

"În timp ce SUA rămâne națiunea indispensabilă lumii libere, nu putem să ne protejăm interesele sau să ne descurcăm în mod eficient cu acest rol fără a păstra alianțe puternice și fără a ne respecta aliații", a scris Mattis.