Mai mulți protestari polonezi au preluat modelul francez al mișcării "Vestele Galbene" și au blocat una dintre cele mai importante autostrăzi din Polonia, purtând veste reflectorizante, astfel de manifestații fiind anunțate și în Croația, relatează site-ul de știri Naaju.com și Ansa, scrie Mediafax. Regimul Viktor Orban s-a confruntat și el, miercuri și joi, cu mișcări de protest, după două noi legi trecute prin Parlament.

Fermierii polonezi au blocat autostrada A2Foto: Captura video

Manifestanții din Polonia cer autorităților să găsească soluții la problemele existente, în special pentru pesta porcină africană.

Fermierii polonezi cer despăgubiri pentru animalele care au murit afectate de pesta porcină africană. Aceștia au mai propus Guvernului să stabilească reguli pentru catalogarea produselor agricole după steagul din țara în care a fost produs și să efectueze controale privind calitatea.

Manifestații similare au fost anunțate și în Croația, unde un grup de activiști a informat că vor avea loc proteste sâmbătă în mai multe orașe din țară. Grupul "Vestele Galbene - Croația" a îndemnat croații care nu sunt mulțumiți de situația economică și socială să iasă pe stradă în capitală, Zagreb și în alte orașe croate.

Mii de unguri au protestat joi la Budapesta, continuând demonstrațiile începute miercuri împotriva noilor reglementări de pe piața muncii, dar și a legilor care scot guvernul de sub controlul independent al justiției.

Fidesz, partidul de la guvernare, Fidesz, a trecut cele două legi miercuri, în ciuda protestelor opoziției și a demonstrațiilor din stradă.

Mai multe mii de demonstranți s-au adunat joi în fața parlamentului din Budapesta, blocând traficul ep unul dintre podurile de peste Dunăre, scandând ”Orban, du-te dracului”.