Lucrătoarele sexuale din 33 de țări care se confruntă cu o politică represivă - definită ca arestare, închisoare, confiscarea seringilor, a prezervativelor, dislocare și violență psihică și/sau fizică din partea polițiștilor - sunt predispuse să experimenteze cu de până la trei ori mai multă violență fizică și sexuală, arată un nou studiu, relatează CNN.

ProstitutieFoto: YouTube

Sunt de două ori mai expuse riscurilor de a contacta HIV sau alte boli cu transmitere sexuală decât lucrătoarele sexuale care nu sunt expuse unei politici represive. De asemenea, acestea se confruntă cu o sănătate mintală precară, potrivit unui studiu publicat marți în jurnalul ONG-ului PLOS Medicine.

Totodată, riscul de a experimenta violență fizică și sexuală este de trei ori mai mare în mediile represive.

”Această nouă cercetare dovedește cu siguranță ceea ce știm de mulți ani”, a spus purtătorul de cuvânt și consultantul pe sănătate sexuală a Asociației Britanice pentru Sănătate Sexuală și HIV, Peter Greenhouse.

Lucrătoarele sexuale, în medie, sunt de 13 ori mai expuse riscului de contactare a virusului HIV decât populația generală, potrivit Organizației de caritate AVERT.

Studiul a analizat date de cercetare dintre anii 1990 și 2018 în ceea ce privește legislația, poliția și sănătatea din 33 de state privind lucrătoarele sexuale, inclusiv în Regatul Unit.

O cercetare anterioară a arătat că dezincriminarea muncii sexuale în Noua Zeelandă a avut ca rezultat posibilitatea ca lucrătoarele să refuze clienții care nu vor să folosească prezervative. Un alt studiu a arătat că dezincriminarea are potențialul de a reduce discriminarea, precum și denigrarea, abuzul verbal sau negarea dreptului la justiție.