Ministrul preşedinte flamand Geert Bourgeois a calificat întreruperea de către Spania a legăturilor diplomatice cu Flandra drept "gest foarte neprietenesc", inedit în istoria Uniunii Europene. Ministrul-preşedinte N-VA intenţionează să-l 'convoace' pe ambasadorul Spaniei cât mai repede posibil pentru ca Madridul să revină asupra deciziei sale, a arătat el la Radio 1 (VRT). Geert Bourgeois susţine că nu a primit nicio notificare oficială cu acest anunţ, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit lui, ea a căpătat forma unei "note verbale" a ambasadorului din Belgia, al cărei conţinut nu-l cunoaşte. Motivaţiile nu i-au parvenit încă. "Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată în istoria Uniunii Europene, niciodată de la crearea Comunităţii cărbunelui şi oţelului (CECA) în 1952 şi probabil din 1945", adaugă el.

Spania a ridicat statutul diplomatic al delegatului Flandrei din cadrul ambasadei din Belgia după declaraţii ale preşedintelui parlamentului flamand, Jan Peumans, care au ofensat Madridul în contextul catalan.

El a trimis o scrisoare unei independentiste catalane încarcerate, în care afirma că detenţia responsabililor politici catalani dovedeşte că "guvernul central din Spania nu îndeplineşte criteriile unei Uniuni Europene democratice şi moderne".

Geert Bourgeois subliniază libertatea de expresie şi separarea puterilor. Delegatul flamand este reprezentantul guvernului flamand, putere executivă, în vreme ce dl Peumans reprezintă puterea legislativă, argumentează el.

Ministrul-preşedinte se miră de altfel că o dată ridicate funcţiile sale diplomatice, delegatul flamand nu a fost totuşi declarat persona non grata la Madrid.