UE cere Theresei May să vină cu idei noi pentru a elimina blocajul negocierilor pe tema Brexitului, iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că "bunăvoinţa" nu este suficientă pentru a se ajunge la un acord.

HotNews.roFoto: Hotnews

Marţi, dl Tusk a declarat că se va folosi de prilejul oferit de reuniunea de mâine a liderilor UE de la Bruxelles ca "să o întrebe pe dna premier May dacă dispune de propuneri concrete în vederea depăşirii impasului". Pentru ca această deblocare să poată avea loc, pe lângă bunvoinţă, avem nevoie de fapte", a declarat el la o conferinţă de presă, potrivit Financial Times, citat de Rador.

Cu ocazia reuniunii la nivel înalt din această săptămână, dna May şi negociatorul-şef din partea UE îi vor informa pe liderii UE, participanţii urmând să dsicute despre perspectivele unui acord după ce, săptămâna trecută, negociatorii nu au putut ajunge la unul în privinţa soluţiilor menite ca, după Brexit, să prevină o "frontieră dură" cu Irlanda.

Dl Tusk a spus că discuţiile avute cu dl Barnier în această dimineaţă, la care se adaugă discursul de ieri al dnei May în faţa parlamentului britanic, "nu îmi oferă niciun motiv de optimism înaintea reuniunii de mâine a Consiliului European. Din câte văd, singurele surse de speranţă în vederea unui acord sunt bunăvoinţa şi hotărârea, venite din partea ambelor părţi", a mai spus el.

Aflat lângă dl Tusk, cancelarul austriac Sebastian Kurz a spus că, atâta vreme câr nu se ajunge la un acord, momentul încheierii tratativelor nu se va putea materializa. Recunoaştem că negocierile pe tema Brexitului prezintă probleme, iar noi îl sprijinim pe dl Barnier. Dacă negocierile se vor încheia mai devreme sau mai târziu, asta nu se ştie".

Dl Tusk a mai spus că problema frontierei irlandeze a devenit "nodul gordian" al negocierilor pe tema Brexitului. "Din nefericire, nu văd nimic terminându-se în stilul lui Alexandru cel Mare (Macedon, n. red.). Ştiţi, nu e uşor de găsit un lider cu un spirit atât de creator", a mai adăugat el, pledând pentru un mod de gândire "proaspăt" şi "foarte creator" în privinţa soluţiilor posibile.

Dl Tusk a declarat că liderilor UE le revine sarcina de a decide dacă s-au înregistrat suficiente progrese de-alungul convorbirilor, astfel încât să se justifice organizarea unui alt summit al UE, în luna noiembrie", iar asta va depinde de soluţiile pe care dna May le va prezenta mâine, la Bruxelles. "Mai aveam totodată nevoie să simţim că ne-am apropiat, cel puţin, de un rezultat cu adevărat pozitiv', a spus dl Tusk.

"Sper ca mâine, premierul May să vină cu ceva îndeajuns de concludent încât să pună capăt impasului. Avem nevoie de ceva cu advărat creator", a mai subliniat el. "Să ne apărăm principiile, să protejăm piaţa noastră unică şi, în cealşi timp, să respectăm pe deplin Regatul Unit şi suveranitatea sa. Din acest motiv, cred că am avea mevoie de un nou mod de gândire".