Președintele rus Vladimir Putin a acuzat joi că în Statele Unite există „forțe” care sunt "pregătite să sacrifice relațiile ruso-americane", la două zile după summitul de la Helsinki cu omologul său Donald Trump, criticat dur peste Atlantic pentru poziția conciliantă față de Moscova, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

"Vedem că există forțe în Statele Unite care sunt pregătite să sacrifice cu ușurință relațiile ruso-americane pentru ambițiile lor", a declarat Putin într-un discurs în fața ambasadorilor ruși reuniți la Moscova.

Aceste forțe "sunt pregătite interesele aliaților lor și chiar garanțiile propriei lor securități", a afirmat liderul de la Kremlin, reamintind în acest context că tratatul privind reducerea numărului armelor nucleare între Rusia și Statele Unite, New START, urmează să expire în 2021.

"Dacă nu începem de astăzi, de acum, munca pentru prelungirea acestui tratat, într-un an și jumătate totul va expira pur și simplu, nu va mai exista", a subliniat Putin.

De la summitul de luni, din Helsinki, Donald Trump este sub focul criticilor în Statele Unite, inclusiv în rândul propriei sale tabere politice, care acuză tonul foarte conciliant față de Rusia.

Întâlnirea tête-à-tête de circa două ore dintre cei doi președinți stârnește numeroase speculații și unii congresmeni cer chiar ca translatorul lui Trump să fie interogat de Congres.

"Vedem în Statele Unite forțe pentru care interesele propriului partid sunt mai importante decât interesele naționale", a susținut Putin.

"Rusia rămâne totuși deschisă întăririi contactelor cu Statele Unite pe baza egalității și avantajelor reciproce", a adăugat el.