Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, care este și șeful Ligii, un partid de extrema dreapta, a afirmat luni, la Moscova, că dorește să pună capăt regimului sancțiunilor impuse de Rusia "până la sfârșitul anului" și nu exclude "nicio opțiune" pentru a convinge celelalte țări europene, potrivit AFP.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

Salvini, care este și vicepreședinte al consiliului de ministri ai noului guvern italian, și care efectuează o vizită în capitala rusă, a afirmat că vrea să "convingă cu bune maniere și cifre" partenerii europeni să pună capăt acestor sancțiuni economice în vigoare după anexarea Crimeii, în 2014.

Refuzând să afirme dacă va face uz de dreptul de veto la prelungirea sancțiunilor europene, acesta a asigurat însă că nu exclude nicio opțiune pentru a realiza acest scop.

"Italia este țara europeană care a suferit cel mai mult din cauza acestor sancțiuni împotriva Rusiei", a adăugat el.

Noul șef al guvernului italian, Giuseppe Conte, a anunțat deja în iunie că țara sa se pronunță pentru "revizuirea" sancțiunilor europene impuse Rusiei.

De mai multe luni, Italia încearcă să obțină în cadrul Uniunii Europene dacă nu o ridicare totală a acestor sancțiuni, măcar o relaxare a lor.

"Este absolut legitim ca Rusia să fie așezată la masa celor mari", a spus Salvini, legat de reintegrarea acestei țări în cadrul G7.

Matteo Salvini a mai vizitat Rusia și înainte de intrarea în Guvern și și-a exprimat de mai multe ori simpatia pentru această țară și pentru Vladimir Putin.