Statele Unite au ajuns la un acord cu grupul telecom ZTE, ceea ce ar putea să-i permită gigantului chinez să-și reia activitățile în ritm normal, a anunțat joi Wilbur Ross, secretarul american pentru Comerț, scrie AFP.

Telefoane ZTEFoto: ZTE

"În jurul orei 06,00 dimineața (10,00 GMT) am încheiat un acord definitiv cu ZTE", a declarat Ross, într-un interviu pentru televiziunea de informații financiare CNBC.

Acest acord prevede o amendă de un miliard de dolari, a adăugat el.

Dosarul ZTE otrăvește relațiile dintre China și Statele Unite, care au interzis la jumătatea lunii aprilie exporturile de componente electronice americane precum microprocesoarele, indispensabile pentru producerea smartphone-urilor de către grupul chinez.

La începutul lunii mai, privat de microprocesoare, gigantul chinez al telecomunicațiilor ZTE a fost nevoit să-și suspende o mare parte a producției, dupa ce SUA au interzis, la jumătatea lunii aprilie, timp de 7 ani, orice exporturi de componente americane destinate ZTE.

Societatea este foarte dependentă de componentele electronice cumpărate din SUA, pentru rețelele telecom din fibră optică precum și pentru producția de smartphones, care funcționează cu microprocesoare americane și pe sistemul Android.

În centrul disputei chino-americane, o chestiune geopolitică: ZTE a pledat vinovat în 2016 la Washington pentru reexportarea către Iran și Coreea de Nord a unor echipamente cumpărate din Statele Unite, în ciuda embargoului american, încasând o amendă de 1,2 miliarde de dolari.

Washingtonul a acuzat ZTE că nu și-a respectat angajamentele asumate și a dat declarații false legate de sancțiunile pe care ar fi trebuit să le impună unora dintre directorii companiei. Drept urmare, SUA au decis să interzică toate exporturile electronice destinate ZTE.

ZTE are circa 80.000 de angajați.

SUA sunt îngrijorate de ambițiile Chinei de a construi companii de vârf în domeniul tehnologic la orizontul anului 2025. Dar, în fața înăspririi politicii americane, Beijingul ar putea accelera dezvoltarea propriilor tehnologii.