Tarile Gupului de la Visegrad (Ungria, Polonia, Cehia si Slovacia, V4) au primit un ultimatum in legatura cu sistemul de cote obligatorii privind relocarea imigrantilor. Intr-un interviu acordat unui ziar belgian, premierul Belgiei a subliniat ca in scurt timp vor sa modifice sistemul UE privind migratia, iar daca va fi necesar vor exclude V4 de la aceasta decizie, potrivit Rador.

Potrivit premierului belgian, tarile V4 refuza solidaritatea si primirea azilantilor. Charles Michel a mentionat ca, daca aceste tari nu isi vor schimba atitudinea, se va introduce relocarea obligatorie a imigrantilor cu votul majoritatii. Charles Michel a declarat intr-un interviu acordat unei publicatii: Suntem angajati pentru reforma sistemului de la Dublin, iar in acest sens am dat ultimatum tarilor Grupului de la Visegrad, care resping solidaritatea si primirea imigrantilor.

Premierul belgian a pus in vedere ca vor vota pentru cotele obligatorii chiar daca nu se va ajunge la un consens cu V4. In lipsa unui consens vom aplica sistemul majoritatii calificate pentru a putea lua aceasta decizie fara V4, a precizat Charles Michel.